Kinderen konden zich laten schminken - en daarna weer gauw verder naar de volgende attractie.
Kinderen konden zich laten schminken - en daarna weer gauw verder naar de volgende attractie.

Buitenhof Zomerfestival laat het beste van Buitenhof zien

Algemeen

DELFT – Buitenhof bleek vorige week zaterdag meer te zijn dan de wijk die onlangs in het tv-programma 'Danny zoekt problemen' zo negatief in het nieuws kwam. Het bruist in de wijk van de bewoners die er wèl iets van willen maken.

Dat benadrukken de vrijwilligers van de stichting Rode Feniks. Deze club van buurtbewoners is het gezeur over hun wijk zat en vindt het tijd voor positievere geluiden. En een betere buurt begint bij jezelf, vinden ze. Dus organiseerden ze vorig weekend het eerste Buitenhof Zomerfestival. Dit buurtfeest ging gepaard met een miss- en een talentverkiezing, vermaak voor jong en oud, kraampjes en eten en drinken uit alle windstreken.
"Het was echt kicke, ontzettend gaaf", blikt Harmen van der Laan (33), namens Rode Feniks één van de organisatoren, terug. Miriam Plato, de initiatiefneemster en drijvende kracht achter het evenement zei achteraf dat ze het mooier was dan ze had durven dromen. Alles wat ze hoopte kwam uit – en meer.
"We wilden graag een andere kant van Buitenhof laten zien", legt Harmen uit. "Er zijn heus wel problemen in de wijk, maar er zijn ook heel gave mensen. Dat gezicht van de wijk willen we ook laten zien. Als wij als buurtbewoners er al niet meer van overtuigd zijn dat het hier kan, wie dan wel?" Sceptici zeiden vooraf dat alle problemen in de wijk niet met één festival worden opgelost. "En misschien zijn we wel naïef, maar we hebben allemaal een soort idealistische gedachte dat we er zelf een toffe buurt van moeten maken. Dat we hier samen plezier kunnen beleven en een stukje geluk neer kunnen zetten. Die kant is hier óók. Het is niet alleen kommer en kwel. Niet dat alles hier lukt, maar zijn ook veel zaken die wél lukken." Zoals het Buitenhof Zomerfestival, waar verspreid over de hele dag ongeveer duizend man op af kwam. "Wat heel tof was, was dat er in het foodcourt allerlei soorten eten was vanuit allerlei culturen. En dat je er buren van allemaal achtergronden samen zag eten. De dames die meededen aan de miss-verkiezingen zagen er prachtig uit, maar mooier om te zien was nog hoe trots hun ouders op ze waren."
-Wat heeft het festival de wijk gebracht?
Van der Laan: "Het heeft de wijk trots gebracht. Omdat bewoners het fijn vinden ergens deel van uit te maken. Binnen de organisatie heeft het de banden versterkt. Er is ook wel gedoe geweest in de voorbereiding, waardoor zelfs burenruzies zijn ontstaan, maar het heeft nog veel meer nieuwe vriendschappen opgeleverd."
-Danny zocht en vond problemen in Buitenhof. Wat vind je als je verbroedering zoekt?
"Dan vind je hele mooie mensen. Als je dat tv-programma zag dacht je: zou je daar willen wonen? Als je hier afgelopen zaterdag was en je zag het plezier van alle mensen, dan zou je er juist wél willen wonen."
- Dus: volgend jaar weer?
"We kijken tevreden terug. Het kostte veel tijd en moeite en het waren korte nachten, maar het was het waard. We gaan nog evalueren. Stiekem zijn we nu alweer bezig met burendag, eind september. We hebben de smaak hier te pakken."
Bewoners van Buitenhof die ook iets voor hun buurt willen doen kunnen zich melden via info@rode-feniks.nl.
Zie voor meer foto's van het Zomerfestival Buitenhof de website www.delftopzondag.nl.