Finn Spaans staat liever onder de lat, maar bracht helaas meer tijd in ziekenhuizen door.
Finn Spaans staat liever onder de lat, maar bracht helaas meer tijd in ziekenhuizen door.

Hans Suiker en Chris Kronshorst in actie voor moyamoya

Algemeen

DELFT – Nog nooit van de ziekte moyamoya gehoord? Dat kan goed kloppen, want bijna niemand heeft het. De 9-jarige keeper Finn Spaans helaas wèl.

Keepersschool Hans Suiker en Voetbalschool Chris Kronshorst helpen nu mee om geld in te zamelen voor onderzoek naar deze zeldzame ziekte. "Finn heeft ruim anderhalf jaar met ons meegetraind", vertelt keeperstrainer Hans Suiker. Totdat hij vorig jaar zomer de ziekte van moyamoya bleek te hebben. Hierdoor vernauwen de grote bloedvaten richting de hersenen. Dit kan onder meer tot een herseninfarct leiden. Toen de ziekte bij Finn werd geconstateerd, moest hij meteen stoppen met sporten.

Inmiddels is hij geopereerd, heeft meerdere bypasses gekregen. Dankzij de medicijnen die hij krijgt is z'n situatie stabiel. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis doet onderzoek naar de ziekte, maar vanwege de grote onbekendheid valt het niet mee geld te vergaren. Vader Raymond Spaans doet daarom mee aan de landelijke 'Actie voor WKZ', waarmee hij al bijna 3000 euro inzamelde voor onderzoek naar moyamoya.

Hans Suiker en Chris Kronshorst haken daar op hun beurt weer bij aan. "Zondag 26 juni organiseren we bij DVC een soort open dag met een hapje en een drankje. Hiervoor vragen we een kleine bijdrage, die komt volledig ten goede aan deze actie. Slechts één op de miljoen Nederlanders krijgt moyamoya. Als ziekenhuizen dan overal moeten bedelen om geld voor onderzoek, dan vind ik dat wij dat beter kunnen doen." Wie de actie wil steunen kan dit bovendien doen via www.vriendenwkz.nl/moyamoya. Beginnen september beginnen Hans Suiker en Chris Kronshorst allebei met nieuwe cursussen en inschrijven is nog mogelijk. Zie voor meer informatie keepersschoolhanssuiker.nl en voetbalschoolchriskronshorst.nl.