Marja van Bijsterveldt, hier op archiefbeeld en nog in de hoedanigheid van minister, in actie tijdens een taalopdracht voor leerlingen van de Zomerschool in Delft.
Marja van Bijsterveldt, hier op archiefbeeld en nog in de hoedanigheid van minister, in actie tijdens een taalopdracht voor leerlingen van de Zomerschool in Delft.

En de nieuwe burgemeester is... Marja van Bijsterveldt

Algemeen

DELFT – De opvolger van burgemeester Bas Verkerk is bekend: Marja van Bijsterveldt (CDA). De 54-jarige Schipluidense gaat begin september aan de slag en zal de eerste vrouwelijke Delftse burgemeester zijn.

Al vanaf het aangekondigde aftreden van burgemeester Bas Verkerk gonsde haar naam door de Delftse wandelgangen als één van de meest geschikte kandidaten. Wie de persoon Van Bijsterveldt en daarbij haar cv ziet, kan dit moeilijk ontkennen.
Delft zocht een burgemeester die de stad kent en weet wat hier speelt. Delft zocht een verbinder van alle burgers. En iemand die de stad met verve vertegenwoordigt. In de stad zelf, in de regio, in het land en in Europa. Van Bijsterveldt is bekend met vele bestuurslagen. Ze was wethouder, burgemeester van Schipluiden, staatssecretaris, minister van Onderwijs en partijleider van het landelijke CDA. "Ze heeft een bijzonder grote staat van dienst en een aanstekelijk enthousiasme", zei Huub Halsema, voorzitter van de vertrouwenscommissie, donderdag bij de bekendmaking.

Marja van Bijsterveldt begon haar werkzame leven als verpleegster. Ze verruilde de gezondheidszorg begin jaren '90 voor de politiek, toen ze werd gekozen in de gemeenteraad van Almere. In 1994 werd ze – op 33-jarige leeftijd - burgemeester van Schipluiden. Daarmee was ze toentertijd de jongste burgemeester van het land. De jonge leeftijd bleek echter geen belemmering. Ze ontpopte zich toch een gewiekst onderhandelaar. Haar gemeente ontkwam destijds niet aan de bouw van een grote rioolwaterzuivering in Den Hoorn. Alle andere dorpen in de Haagse regio drongen daar op aan. Ook de provincie Zuid-Holland verlangde dat moedergemeente Schipluiden de bouw in Den Hoorn zou accepteren.

Van Bijsterveldt zat toen in het spanningsveld van enerzijds boze dorpelingen en anderzijds die onontkoombare regionale bouwopdracht. Zij wist toen via lang onderhandelen mogelijke voordelen voor Schipluiden en Hoorn uit het vuur te slepen, zoals nieuwe randwegen. En niet in het minst: de belofte van de provincie dat Schipluiden haar zelfstandige positie als groene enclave tussen Rotterdam, Delft, Den Haag en tuinbouwgebied Westland tot in de lengte van dagen zou mogen behouden. Daar profiteert haar oude gemeente nog steeds van.
In Delft en politiek Delft wordt vooralsnog positief gereageerd op de keuze voor Van Bijsterveldt. Ze heeft laten zien 'oog te hebben voor kleinere zaken', meldt de VVD. Onafhankelijk Delft laat weten blij te zijn dat Delft voor een vrouw heeft gekozen. 'Naast de nodige bestuurlijke ervaring op zowel lokaal, regionaal als op landelijk niveau met aansprekende resultaten, heeft zij een groot netwerk en staat zij bekend als iemand die oprecht een verbinder is', laat Stadsbelangen Delft weten. Marja van Bijsterveldt zelf zegt 'ontzettend blij en trots' te zijn dat Delft haar voordraagt als burgemeester van deze 'prachtige stad'. Met de aanbeveling van Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart is de benoeming van de nieuwe burgemeester nog niet afgerond. Via de Commissaris van de Koning doet de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een voordracht. De volgende stap is dan een Koninklijk Besluit, waarbij tot benoeming wordt overgegaan. Verwacht wordt dat Van Bijsterveldt op 2 september 2016 tijdens een bijzondere raadsvergadering wordt geïnstalleerd als burgemeester.