De inwoners van studentenhuis Oude Delft 81 hebben maar liefst 39,5 procent aan stroom en gas bespaard, oftewel 122 euro per bewoner.
De inwoners van studentenhuis Oude Delft 81 hebben maar liefst 39,5 procent aan stroom en gas bespaard, oftewel 122 euro per bewoner.

Studentenhuis Oude Delft 81 wint DUWO Student Energy Racy

Algemeen

DELFT – Het studentenhuis aan de Oude Delft 81 is de winnaar van de energiebesparingswedstrijd Student Energy Race. Het winnende huis bespaarde 39,5 procent, oftewel 122 euro per bewoner. Michiel Ensink van DUWO reikte de hoofdprijs uit aan de winnaar tijdens een eindfeest in Delft.

De energiebesparingswedstrijd tussen studentenhuizen werd het afgelopen half jaar voor de vierde keer gehouden. Dit keer deed voor het eerst ook Den Haag mee. Maar de overwinning viel niet in deze stad. Met een nipte overwinning won de Oude Delft 81 de Student Energy Race 2015-2016. Een Haags studentenhuis – Van Speijkstraat 73 – werd met een besparing van 39 procent een goede tweede. In een Leids pand, Jan van Goyenkade 5, viel bovendien een andere prijs in de wedstrijd: de winnaar van de Kleinste Voetafdruk (de CO2-uitstoot per jaar) met 864 kilogram CO2per bewoner. Ter vergelijking: het pand met de hoogste CO2-uitstoot verbruikte 1804 kilogram CO2 per bewoner.
De deelnemende huizen in Delft waren: Noordeinde 1, Oude Delft 81 en Spoorsingel 27. In Den Haag deden mee: Obrechtstraat 452, Van Speijkstraat 73 en Van Speijkstraat 77; en in Leiden: Jan van Goyenkade 5, Rembrandtstraat 25 en Salomonsteeg 8.
Geld besparen
DUWO begon in 2012 met de Student Energy Race om studenten bewuster te maken van de kosten en milieueffecten van het gebruik van gas, elektra en water. Al vanaf de eerste Student Energy Race blijkt dat studenten met kleine inspanningen grote besparingen kunnen realiseren. En dat is gunstig voor de portemonnee van de student. In geld uitgedrukt bespaarden de 108 studenten in de negen huizen tijdens de recente race 10.459 euro; dat is gemiddeld 97 euro per persoon.
Voor de Student Energy Race voorziet DUWO de studentenhuizen van zogenaamde 'slimme' energiemeters. Daardoor kunnen de bewoners op een website en via een app op de smartphone realtime hun eigen energiegedrag en dat van de deelnemende huizen zien.
Voorafgaand aan de wedstrijd krijgen de deelnemers een workshop en een pakket met energiebesparende artikelen, zoals spaarlampen, een calculator en stekkers met energiemeter. De competitie loopt telkens een half jaar. Elke maand is er een centraal energiethema. Per e-mail ontvangen de studentenhuizen doorlopend energietips. Maandelijks zijn prijzen te winnen en aan het eind is er een hoofdprijs.