Gezellige drukte in de woonkeuken van studentenhuis Koornmarkt 81C.
Gezellige drukte in de woonkeuken van studentenhuis Koornmarkt 81C.

Bidden voor de macaroni in christelijk studentenhuis

Algemeen

DELFT - Vaak merken bezoekers op dat er opvallend veel eenpersoonsbedden te vinden zijn in christelijk studentenhuis Koornmarkt 81 C. De tien bewoners hebben door hun geloof dan ook veel gemeen.

Door: Helga Favier

Ze zijn allemaal lid van CSR Civitas Studiosorum Reformatorum CSR) en vinden via deze vereniging hun weg naar het grachtenpand. Hospiteren hoeft niet. Je wordt gevraagd.

Bijnamen
Een wirwar van gangen leidt naar een grote woonkeuken met een lange tafel en een vlekkerig bankstel. Op de keukenkastjes staan bijnamen als Metro, Panda en Mossel. Het is vlak voor etenstijd en een komen en gaan van huisgenoten. Hun maaltijd begint met een gebed en op dinsdag is er aandacht voor een bijbeltekst. Voor de studenten van Koornmarkt 81C is het christelijke geloof belangrijk. Ook op zondagochtend gaan de thuisblijvers regelmatig samen naar een kerk. "De Nieuwe Kerk haal je nog als je tot kwart voor tien hebt liggen slapen", lacht Robert Jan alias Robbedoes. "We houden hier wel van een feestje en gezelligheid, maar zwaar drank- en drugsgebruik is er niet bij. Ik merk dat ik toch wel nadenk voor ik zo ver door wil gaan, tot ik mijn kop eraf kan schroeven." Marlinde (Mossel) knikt. "In de bijbel staat ook dat je lichaam een tempel voor de geest is." Paul (Panda) vindt dat het geloof alles omvat. "Het gaat mij niet om ambitie en keihard geld verdienen. Of ik straks een wereldbaan heb of niet, het gaat me niet om eigen gewin. Anderen gelukkig maken geeft een stuk minder druk op eigen geluk. En door mijn geloof is het oordeel van anderen en mezelf ook minder belangrijk."
Zoet en zijig zijn de studenten allerminst. Net als in andere verenigingshuizen is er een HJ (Huisjongste) die klusjes moet doen. "Ik moet de bierkrattenvoorraad op peil houden, maar ik ben nog geen achttien, dus helaas", grijnst Pip. "Maar er zijn meer HJ-taken: post halen, de deur opendoen en water inschenken bij het eten bijvoorbeeld."

Muurtje
Dit jaar kan Pip zomaar verrast worden door een eerstejaarsgeintje. Een muurtje van honderdvijftig kilo beton voor de deur van Paul (Panda) herinnert nog aan de vorige grap. "Ik zou nog bier halen voor de kerstvakantie, maar was dat vergeten. Toen ik terugkwam van vakantie stond dat muurtje er. Ik ben er nu wel aan gewend om er overheen te stappen." Martijn (Metro) trof ineens een roze muur aan. "Hij is zo erg met zijn haar", roept Robert Jan. "Als we weggaan is iedereen al klaar, terwijl hij nog met zijn kapsel bezig is." Uit wraak verfde Martijn op zijn beurt de deur van Robert Jan ook roze. "En dat is hij nog steeds."

Tradities
De tradities van Koornmarkt 81C bestaan al vijftig jaar. Trots pronkt op de keukenmuur dan ook het jaartal 1966. Om te zorgen dat het huis niet veroudert, komt er standaard een eerstejaars in de plaats van een vertrekkende student. En zo kan dit studentenhuis nog heel lang voortbestaan.