Steeds meer herinneringen aan Sandow

Algemeen

DELFT – Krachtsportvereniging Sandow leeft. Dat bewijzen de reacties op de artikelen met Piet van der Kruk wel. Hij is bezig met een kroniek over 115 jaar Sandow en hij krijgt op hulpverzoeken veel respons. Namen bij foto’s, maar ook andere gegevens en zelfs weer nieuwe foto ‘s. Het zal de kroniek ten goede komen.

“Met deze recent verworven foto ben ik in mijn schik”, meldt Piet. ”Het is een 'staatsiefoto' van Chris Zinsmeester, geboren op 10 mei 1875 in Hof van Delft. In 1900 werd hij Kampioen van Nederland gewichtheffen met 104 kg drukken en 110 kg stoten. Daarnaast drukte hij een gewicht van 50 kg 24 keer uit. Met deze prestatie was hij de eerste Delftse Kampioen van Nederland. Deze foto kreeg ik dankzij Ank van Woggelum-van Niel”. 

“Een andere aanwinst kreeg ik van mevrouw Flips. Het is de Sandowploeg uit de jaren twintig. Zoals te zien is zijn alle gewichtsklassen, van groot tot klein en van licht tot zwaar, vertegenwoordigd. Het is een voor die tijd traditionele groepsfoto. De individuele leden van de ploeg boekten in die jaren mooie resultaten. De namen van twee atleten zijn bekend, de derde van links is de worstelaar Henk Haak, de vierde van links is de gewichtheffer Gerrit Flips. Van de anderen is bekend dat het Sandow-atleten zijn. Maar welke naam hoort bij welk hoofd? Om de lezers van de krant een handje te helpen geef ik hierna de namen van de krachtsporters die het mogelijk zouden kunnen zijn: Siem van Bragt, Jan Liesker, Toon van Holten, André Lutz, Piet Plooij, Siem van der Kraaij en Paul Elderkamp”. 

Weet u het? Kunt u Piet van der Kruk wederom een stap verder helpen? E-mail dat dan naar mailto:redactie@delftopzondag.nl?subject=via%20delftopzondagnl

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12