Afbeelding

Het gaat goed met de slechtvalk en het tweede Delftse broedpaar is in aantocht

Algemeen

Editie: Week 6, Jaargang 23 |

Bart Vastenhouw (links) bekijkt de overblijfselen van de vangst van de dag. Rechts Hans Zweekhorst, voorzitter van Vogelwacht Delft en Omstreken.

DELFT – Goed nieuws uit de wereld van de slechtvalk. Ook de nestkast op de Vermeertoren lijkt dit jaar gebruikt te gaan worden door een broedend stel. De Vogelwacht en KNNV afdeling Delfland zijn blij.
Door: Jesper Neeleman

De nestkast op de Vermeertoren hangt er nog geen twee jaar en is dus al snel van nut. Die op het EWI-gebouw van de TU kreeg pas na vijf jaar bezoek van broedende slechtvalken. Maar als deze roofvogels ‘m eenmaal hebben gevonden, blijven ze terugkomen. Dat blijkt wel als we er maandagmiddag met Bart Vastenhouw en Hans Zweekhorst van de Vogelwacht Delft e.o. een kijkje nemen.

Het gaat goed met de slechtvalk in Nederland, vertellen ze. Dat was in de jaren na de oorlog, toen Nederland lustig met insecticiden vol DDT om zich heen spoot, wel anders. “De slechtvalk zat aan de top van de voedselpiramide, zo kwam het gif ook bij de vogels terecht”, vertelt Vastenhouw. Zulke middelen zijn inmiddels verboden. Daarnaast profiteert de vogel van de goede nestmogelijkheden die clubs als de KNNV en Vogelwacht ‘m bieden.

De kast op het hoogste TU gebouw krijgt dit jaar voor het derde jaar op rij bezoek van broedende slechtvalken. “Ze houden van zulke hoge plekken”, weet Vastenhouw. “Ze associëren het met een berglandschap, waar ze normaal gesproken broeden op de kliffen. Als ze hoog zitten hebben ze geen last van andere vogels en kijken ze neer op de wereld.” Èn hebben ze perfect uitzicht op al het lekkers dat voorbijvliegt. Want het menu van de slechtvalk bestaat louter uit vogels. Dat wordt wel duidelijk als we de nestkast bezoeken. Het ligt vol veren, poten, snavels en bijna volledig verorberde vogels. Vastenhouw pakt een restant en constateert dat het een Kievit was. Hij zoekt verder. “Kijk, en dit was een houtduif”, stelt hij vast als hij een ander stuk vogel oppakt. Om al die kwieke vogels te vangen, moest de slechtvalk nog sneller en slimmer zijn dan die soortgenoten. En dat is ‘ie. Bij duikvluchten kan de slechtvalk snelheden tot 300 kilometer per uur behalen, vertellen Zweekhorst en Vastenhouw enthousiast. Daarmee is ‘ie het snelste dier ter wereld. De slechtvalk kan daarnaast anticiperen en jagen als de beste. Van spechten tot duiven en van halsbandparkieten tot fazanten. De slechtvalk kent geen genade voor z’n prooi. Dat het goed gaat met de slechtvalk is dus slecht nieuws voor alle andere vogelsoorten? Nee, benadrukken Zweekhorst en Vastenhout. “Ze pakken juist de minder goede vliegers eruit”, zegt Vastenhouw. Waardoor, vervolgt Zweekhorst, de populatie van die soort alleen maar verbetert.


Pluizebolletjes
Bart Vastenhouw kijkt dagelijks naar de beelden van de webcams in en rond de nestkast. Hij zag al veel. “Maar het mooiste is toch altijd wel als er kuikens zijn. Dan zie je van die kleine pluizebolletjes die kleine stukjes vlees gevoerd krijgen. En na twee maanden zijn ze volwassen.” Zweekhorst, grote initiator achter de nestkast op de Vermeertoren, kan niet wachten tot ook hier wordt gebroed. “Dan zou ik wel trots zijn, ja”, zegt de Delfgauwenaar. Vastenhouw: “Het is een schaarse vogel. Als je dan in Delft twee broedende stellen hebt, doe je het goed.” Zweekhorst: “Eigenlijk zou er op elk gebouw zo’n nestmogelijkheid moeten komen.”
Kijk voor beelden op de website http://slechtvalk.ewi.tudelft.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12