Ariston '80 raakt van de zomer z'n trainer en z'n voorzitter kwijt

Algemeen

Ariston '80-voorzitter Michiel Roesink. (foto: Roel van Dorsten)

DELFT – "Voor mij was het wel een verrassing, ja", zegt Ariston '80-voorzitter Michiel Roesink over het besluit van trainer Jerry de Groot dat die z'n sportieve heil straks elders gaat zoeken.

"In december hebben we, zoals bij veel clubs gebeurt, het eerste halve jaar geëvalueerd. Dat was positief. Dat vond Jerry zelf óók. Dat was dus het probleem niet. Hij heeft wèl aangegeven, hoe moet ik dat zeggen, dat hij er moeite mee heeft dat pas in augustus bekend is met wat voor team hij het nieuwe seizoen ingaat. Hij wil dat al in mei weten". In de Ariston '80-praktijk, weet Roesink, valt dat overigens best mee. "De afgelopen acht, negen, tien jaar hebben we gezien dat al veel eerder dan in augustus duidelijk is hoe de selectie er ongeveer uit gaat zien. Voor komend seizoen geldt echter dat een handvol spelers stopt met selectievoetbal. Zij vinden zichzelf te oud, willen geen twee keer in de week meer trainen en gaan in een zeg maar ouwe-lullen-team spelen. Dat is dus de keus van die spelers zelf". 

Dramatisch moet je daar nou ook weer niet over doen, vindt hij. "Het zijn allemaal spelers van boven de dertig. Zó erg is dat dus niet". Sterker: "Het geeft jongere spelers de mogelijkheid die plekken in te nemen. Er zal een vernieuwd eerste en een vernieuwd tweede gevormd worden. Daar liggen voor de jongeren heel veel kansen. En voor de club is het hartstikke goed dat dit gebeurt ". 

De Groot ziet dat anders. Wil er in elk geval niet op wachten. Is bovendien, als trainer, ambitieus. En ook nog 's van plan meer trainersdiploma's te halen. "Hij wil omhoog in de trainerij". 

Intussen moet Ariston '80 alweer na één seizoen op zoek naar een andere trainer. En dat dus ofschoon ze zeer wel te spreken zijn over de man die Ariston '80 toch niet de uitgelezen club vindt om stappen te maken in zijn loopbaan als trainer. "Als het gaat om de sportieve prestaties, het plezier in de trainingen, de trainingsopkomst, daar is helemaal niks mis mee. Het gaat hartstikke goed. Zelfs promotie zit er dit seizoen nog in". Begrijpelijk dat Roesink verzucht: "Het is gewoon balen dat we weer op zoek moeten naar een nieuwe trainer". 

Ariston '80 maakte via de geijkte (vooral digitale) kanalen bekend dat men op zoek is naar een trainer/coach voor volgend seizoen. In het summiere profielschetsje van de studentenclub wordt Ariston '80 met elf elftallen zelfs de grootste vereniging van Delft genoemd, wat uiteraard bezijden de waarheid is. De vereniging met de grootste seniorenafdeling ("Komend seizoen hebben we waarschijnlijk tien mannen- en twee vrouwenteams") klopt beter. Niettemin hebben al aardig wat geïnteresseerde oefenmeesters gereageerd. Tot en met dit weekend bestaat die mogelijkheid nog, dan wordt het schiften, praten, wikken en wegen. "Ook vorig jaar hadden we veel reacties. Daar is toen Jerry de Groot uit naar voren gekomen. We hopen dat er deze keer wéér zo iemand bij zit. Wel zullen we goed moeten overwegen wat het verstandigst is: een jonge, ambitieuze trainer die Ariston '80 als een opstap of tussenstap ziet of een oudere trainer, tussen de vijftig en de zestig, met veel ervaring en die wat langer blijft". 

Voor beide opties valt wat te zeggen, weet Roesink. "Jonge, ambitieuze trainers passen mooi bij een jeugdige spelersgroep. Nadeel is dus dat je die meestal niet lang bij je club kunt houden. We moeten maar 's kijken wat we willen. Belangrijk is natuurlijk dat de nieuwe trainer klikt met de andere trainers, de spelers en het bestuur". Roesink heeft een vinger in de pap als het gaat om het vinden van een nieuwe trainer. Maar ook assistent-trainer Ruud Janssen. hij blijft wèl, de leider van het eerste elftal, de voorzitter van de Technische Commissie, de coördinator Voetbalzaken, de coördinator van het Sportcentrum van de TU en een vertegenwoordiging van de spelers roeren in dezelfde pap, zij het in wisselende samenstelling en niet steeds allemaal tegelijk. Dát er een nieuwe trainer moet komen, is overigens één van de redenen waarom Roesink nog voorzitter is. Een andere reden is dat het systeem op basis waarvan de TU de sportverenigingen financieel steunt op de helling is gegaan. 

"Vorig jaar is de TU overgegaan van het zeg maar klakkeloos subsidiëren van de verenigingen naar het aangaan van sponsorovereenkomsten, waarbij prestaties en tegenprestaties tegen elkaar worden afgewogen. Dat is bij ons goed gegaan, maar het kost wel veel werk. Voor Ariston '80 is het handig als ik me daar nog even mee blijf bemoeien". Maar zo rond september van dit jaar is Roesink toch echt ex-voorzitter. Hij heeft er dan drie jaar als enthousiaste eerste man opzitten. "En dat is voor Ariston '80-begrippen best lang". Hij weet het zeker: "Ik ga dan alleen nog voetballen. In het ouwe-lullen-team, ja. En ja, er is een opvolger, maar wie dat is zeg ik nog niet". (PB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12