Afbeelding

Kalfskoppen missen handen om traditie voort te zetten

Algemeen

Editie: Week 42, Jaargang 21 |

De Kalfskoppen in betere tijden, tijdens de grote optocht eerder dit jaar. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Tijdens het komende Carnaval kan Delft nog een keer genieten van de geweldige inzet van Carnavalsvereniging ‘de Kalfskoppen’, daarna valt het doek voor Delfts op een na oudste Carnavalsvereniging.
“We hebben een kwade tijd achter de rug”, zegt secretaris Bert de Visser. “We zijn niet over een nacht ijs gegaan, maar na lang wikken en wegen zijn we als bestuur tot de conclusie gekomen dat het beter is om tot opheffing van de vereniging over  te gaan.”
De Visser, inmiddels vijfendertig jaar Kalfskop, trad vijf jaar geleden toe tot het bestuur. “Met de mouwen opgestroopt en de intentie om er keihard tegenaan te gaan om de vereniging van de ondergang te redden. Begin van dit jaar werd duidelijk dat de handjes het laten afweten. Onze vereniging organiseert veel activiteiten en daarbij zijn helpende handen onmisbaar. Als die er niet meer zijn, dan krijgen we de festiviteiten niet meer geregeld.”
Jaarlijks waren de Kalfskoppen graag gezien gasten op verschillende plaatsen in Delft. “Carnaval is niet alleen een feest van drinken en dansen. Carnaval heeft ook een grote sociale component. Zo organiseren we jaarlijks voor de ouden van dagen in een verzorgingshuis een prachtige avond met humor, muziek en een lekker hapje en drankje. Daarnaast organiseren we een groot feest voor de kinderen en een apart feest  voor mensen met een verstandelijke beperking.”
Niet alleen de Kalfskoppen hebben te lijden onder de tanende Carnavaleske belangstelling, constateert Bert de Visser. “Ik heb familie en kennissen in Brabant wonen en daar merken ze ook dat het feest minder mensen aantrekt. En kijk eens in Delft. Vroeger stonden mensen al een uur voordat de optocht langskwam op de Phoenixstraat te wachten. Ruim twee uur trok de ene na de andere wagen voorbij en op de Markt was het een deinende massa van duizenden mensen. Tegenwoordig mag je blij zijn als er een paar honderd mensen op de Markt staan en de optocht is in een half uur voorbij.”
Ligt de oorzaak van de vergrijzing enerzijds aan de vergrijzing binnen de Kalfskoppen, de jeugd laat het ook afweten en is niet bereid om de cape op te slaan en de steek op te zetten. “Veel jonge mensen komen alleen op het carnaval af vanwege het soms excessieve drinken. Daar is het nou net niet om begonnen. Als je ze vraagt een taak op te pakken kijken ze je aan met een gezicht van ’uit welke boom ben jij gedonderd’. Daar moeten we het dus niet van hebben.”
Voordat het bestuur aan de hondstrouwe leden het besluit tot opheffing van de Kalfskoppen voorlegde doorliep men nog een keer het rijk gevulde archief om te bezien of daar nog impulsen te vinden waren om de vereniging nieuw leven in te blazen. “Dat was een heftig proces. Ik heb beroerde dagen gehad, na het zien van bijvoorbeeld de filmpjes van de feesten in de Tent in het Agnetapark. Afgeladen vol was de grote zaal. Drie-, vierhonderd feestende mensen. Geweldig, maar helaas, het is niet meer. Dat wil overigens niet zeggen dat Carnaval in Delft ophoudt te bestaan. Er zijn nog een aantal schitterende verenigingen over. Ik hoop dat die ook de activiteiten die wij organiseerden zouden willen overnemen zodat de bejaarden, de kinderen en de mensen met een verstandelijke handicap toch een fijn feest mogen beleven.”
De opheffing van de roemruchte vereniging zal niet onopgemerkt voorbijgaan. In de optocht zal nog een keer ouderwets worden geknald en voor de bejaarden en verstandelijk beperkten kunnen uitkijken naar een weergaloos afscheidsfeest.


 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12