Hemd van het lijf

Algemeen

Sinds ruim een maand is Nurhan Karadeniz (32) voorzitter van de Werkgroep Migranten Communicatie.

1. Waarom wilde je hier, voor het Centraal Station, gefotografeerd worden?
“In de tijd dat ik studeerde maakte ik regelmatig gebruik van het openbaar vervoer. Ik herinner me dat het tunneltje onder het spoor bij hevige regenval vaak onder water stond. Toen er plannen voor een spoortunnel kwamen, wist ik dat er één probleem in ieder geval zou worden opgelost. Mede door mijn civieltechnische achtergrond heeft dit project ook mijn interesse. Daarnaast is Delft met haar vele studenten een jonge dynamische stad. Het station, de poort naar de stad, is mooi en oud. Zo kun je zeggen dat op dit punt oud en nieuw samenkomen.”

2. Je bent voorzitter van de Werkgroep Migranten Communicatie. Wat doet deze werkgroep?
“Deze werkgroep is een verzameling van vertegenwoordigers van allochtone organisaties die de zaken bespreken over wat er in Delft gebeurt op gebieden die voor hen en hun achterban belangrijk zijn. Daarnaast is het ook zo dat de werkgroep als een brug functioneert tussen Delftenaren van allochtone achtergrond, organisaties en Delftenaren onderling.”

3. Woon je zelf al lang in Nederland?
“Ja, ik woon al heel mijn leven in Nederland. Mijn ouders zijn in 1978 naar Nederland verhuisd, omdat mijn vader een baan aangeboden had gekregen bij de TU in Delft. De eerste tijd woonden ze in Harderwijk en binnen een jaar werd ik geboren. Twee jaar later zijn ze naar Delft verhuisd, dus ik woon al ruim dertig jaar in Delft.”

4. Wat houdt het voorzitterschap van de Werkgroep Migranten Communicatie in?
“In Delft zijn er verschillende migrantenverenigingen. Deze verenigingen vergaderen maandelijks met elkaar, de Gemeente, de Politie en Breed Welzijn Delft. Afhankelijk van de gespreksonderwerpen worden vertegenwoordigers van organisaties uitgenodigd. Als voorzitter leid ik natuurlijk de vergadering en ik ben het aanspreekpunt voor de organisaties, de Gemeente Delft en betrokken burgers.”

5. Je wilt bruggen bouwen. Is dat niet erg lastig in deze tijd van polarisering?
“Het zal misschien wel wat moeite kosten, maar ik zie er vooral een uitdaging in. Ik vind dat je vooral moet denken in oplossingen en dat doe ik dan ook graag. Als we mensen de moeite kunnen laten doen om de ander wat meer te begrijpen, denk ik dat we al een heel eind op weg zijn.”

6. Is het niet bijzonder, een vrouwelijke voorzitter voor een migrantenorganisatie?
“Cultureel gezien zou je kunnen denken van wel, maar de man-vrouw-verhouding bij de allochtonen zoals in Nederland wordt gedacht is achterhaald. Je ziet steeds meer allochtone vrouwen die een leidinggevende functie hebben. Dat wordt steeds meer de gewoonste zaak van de wereld en zeker hier in Delft. Voor mij is het eigenlijk helemaal niet vreemd. In mijn studietijd zat ik tussen mannen, de bouwwereld is van origine natuurlijk een echte mannenwereld. Ik voel bij de Werkgroep Migranten Communicatie dat ik erg gewaardeerd word, misschien wel juist omdat ik een vrouw ben en de organisatie zo laat zien ook gewoon in de vaart der volkeren mee te gaan.”
7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“…zou ik vooral zo doorgaan en waar er eventueel iets te verbeteren valt ingrijpen. Zelf kan ik op dit moment niet zo veel verbeterpunten bedenken, dus ik vind dat het zo goed gaat.”

8. Heb je een band met Delft?
“Die heb ik zeker, ja. Delft betekent voor mij heel veel, ik krijg een gevoel van trots dat ik hier woon. Delft is de Prinsenstad en heeft een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse historie. Als ik vanuit een andere stad de Kruithuisweg oprijd, dan voel ik dat ik thuis ben. Verder zal Delft door de aanwezigheid van de TU altijd een jonge stad blijven. Ook vind ik de mensen in Delft erg fijn in de omgang.”

9. Waarom steek je je vrije tijd in de Werkgroep Migranten Communicatie?
“Omdat ik het leuk vind om mensen te begrijpen en omdat ik een bijdrage aan een mooiere samenleving wil leveren. In mijn directe sociale omgeving, een mix van culturen, lukt me dat uitstekend. Dat moet ‘in het groot’ natuurlijk ook kunnen. Zoals Newton heeft gezegd: Actie is reactie. Het is belangrijk dat mensen elkaar goed begrijpen en met respect behandelen. Daaraan ga ik proberen mijn steentje bij te dragen.”

10. Wat wil je met de Werkgroep Migranten Communicatie bereiken?
“Ik vind het belangrijk dat we het één en ander professioneel aanpakken, goede communicatie vergt duidelijkheid. Wat dat aangaat zijn we al goed bezig. We gaan samen proberen bruggen te bouwen. Het leven is te mooi en te kort om niet vredig samen te leven.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12