Afbeelding

Dansschool Wesseling hoopt op steun van Gemeente Delft, politiek en de buurt

Algemeen

Editie: Week 17, Jaargang 22 |

Bart en Jascha Wesseling zagen de inkomsten dalen en hun geld verdampen, moesten personeel ontslaan en willen nu dolgraag weer een vaste locatie. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Dansschool Wesseling en ruim 1500 sympathisanten die een petitie ondertekenden willen dat de Delftse dansschool zich aan de Buitenwatersloot kan vestigen, maar de strijd voor deze nieuwe locatie verloopt moeizaam.


Het verhaal van Dansschool Wesseling begint in 1939, als aan de Houttuinen bij het station de eerste dansles wordt gegeven. Wesseling zat hier prima en naar schatting volgden zo’n 100.000 Delftenaren hier hun danslessen. Totdat in 2009 noodgedwongen moest worden verhuisd vanwege de komst van de Spoorzone. Sindsdien leidt de dansschool een zwervend bestaan. Dansschoolhouder Bart Wesseling voelt zich in de steek gelaten door de Gemeente Delft. “Het feit dat we al vijf jaar zonder pand zitten en dat de Gemeente Delft nauwelijks initiatief heeft getoond om ons te helpen, zegt genoeg. Een paar keer zijn ze met een pand gekomen dat volgens hen geschikt was, maar wat vervolgens totaal ongeschikt bleek. Het is toch vreemd dat je uit je pand gezet wordt waar je al 70 jaar zit, maar dat er geen alternatief geboden wordt?” Dat bracht de dansschool volgens hem veel financiële schade toe. “Want de lange procedures kosten heel veel geld. Als het dan uiteindelijk niet doorgaat, is dat geld verdampt. Daarnaast hebben we een aantal cursussen van het programma moeten schrappen omdat we er geen ruimte meer voor hebben. Hierdoor hebben wij minder inkomsten.” Dit alles bleef niet zonder gevolgen. “We hebben personeel moeten ontslaan.”


Nu wil Wesseling zich aan de Buitenwatersloot vestigen in het voormalige pand van Naaktgeboren, maar niet iedere buurtbewoner zit hierop te wachten. Sommigen vrezen parkeer- en geluidsoverlast. Die zorgen zijn onterecht, vindt Bart Wesseling. “Mensen hebben vaak een verkeerd beeld van onze dansschool. Een dansschool is een besloten club met elke week dezelfde leerlingen. Zij veroorzaken geen overlast. In de weekenden zullen we zo nu en dan de zaal verhuren voor besloten feestjes, zoals een familiefeest of bedrijfsfeest. Dat doen we nu ook op onze tijdelijke locatie aan de Voorstraat, midden tussen de huizen. Omdat het om besloten feesten gaat zijn er prima afspraken te maken met de huurders.” Op het eigen terrein bij het pand aan de Buitenwatersloot is volgens hem voldoende parkeerruimte.  Bovendien: “Bedrijven in de straat hebben toestemming gegeven om ook bij hen te parkeren.”

Meer ondersteuning
Bart Wesseling hoopt dat de Gemeente Delft laat blijken dat ze het belangrijk vindt dat er een dansschool in Delft is. “Als dat zo is, dan verwachten wij meer ondersteuning en medewerking bij het verkrijgen van de benodigde vergunningen”, stelt hij. Om de Gemeente op hun beurt te laten blijken hoe belangrijk Wesseling is, lanceerde de dansschool vorige week een online petitie. Die is in een week tijd al 1500 keer ondertekend. “Dat vind ik best veel”, zegt Wesseling. “De reacties zijn hartverwarmend. Mensen leven echt met ons mee. Ze begrijpen bovendien niet dat we geen alternatief hebben aangeboden gekregen voor ons oude pand. En dat we steeds als er een nieuwe locatie is gevonden zulke lange procedures moeten doorlopen. Ze vinden het onbegrijpelijk dat er mensen zijn die tegen de komst van een dansschool zijn.” Hij verwacht dat nog meer Delftenaren de petitie op www.dansschool-wesseling.nl/petitie zullen ondertekenen.


Wesseling hoopt met deze petitie meer gehoor te krijgen bij de politiek. “Want zij zijn diegene die over ons lot moeten beslissen. Een stad als Delft zonder dansschool is toch ondenkbaar?” De dansschoolhouder zegt open te staan voor ideeën vanuit de wijk voor leuke activiteiten in het pand aan de Buitenwatersloot. “We hebben al contact met iemand die ons heeft gevraagd of we dansles voor gehandicapten willen geven. Verder zijn er nieuwe plannen voor kinderdansles en seniorengym.”


Het is voor Bart Wesseling een raadsel hoe groot de kans is dat de dansschool zich aan de Buitenwatersloot kan vestigen. “Dat is sterk afhankelijk van de medewerking van de Gemeente Delft en de reacties vanuit de buurt. We hopen dat mensen ons een kans gunnen om te laten zien dat Dansschool Wesseling een prima bedrijf is. Wij willen geen overlast veroorzaken, wij willen juist mensen vermaken. Voorlopig kunnen we nog terecht in de Voorstraat en bij Eventplaza in Rijswijk, maar er moet een keer een oplossing komen. Het pand aan de Buitenwatersloot is heel erg geschikt, dus daar gaan we voor. Gun ons een kans om te laten zien dat een dansschool in de wijk geen probleem vormt, maar een aanvulling.”


De Gemeente Delft laat in een reactie weten dat elke ontwikkeling op elke locatie binnen de Gemeente Delft moet voldoen aan wet- en regelgeving omtrent geluid en milieu. En dat als Wesseling een omgevingsvergunning voor het pand aan de Buitenwatersloot indient, deze wordt getoetst aan wet- en regelgeving en het gemeentelijk beleid. Op de vraag hoe belangrijk de Gemeente een dansschool als die van Wesseling vindt, of ze niet een morele verplichting hebben om te helpen met het vinden van een nieuwe locatie èn in hoeverre ze dit al hebben gedaan, wil de Gemeente Delft niet reageren. “Daarover gaan we graag met Bart Wesseling in gesprek, maar we reageren er niet in de openbaarheid op”, zegt een woordvoerder.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12