Afbeelding

Koos Vonk (74) van het Wijn- en BierGilde maakt overal wijn van

Algemeen

Editie: Week 47, Jaargang 20 |

Koos Vonk is op zijn zolder, waar vrijwel alles met wijn maken te maken heeft, in z’n element.

PIJNACKER – Koos Vonk noemt zijn zolder gewoon de zolder, al lijkt de gezellige ruimte meer op een wijnbar. De vice-voorzitter van het Delftse Wijn- en BierGilde komt er vaak en graag.

Net als de 41 andere leden van dit gilde maakt Vonk zijn eigen wijnen. Van druiven, maar ook van vreemdere producten zoals paardenbloemen, bramen of peren. Vaak lukt dat goed. Dat blijkt wel als hij ons z’n wijn van karwijzaad laat proeven. Alleen de paprikawijn was geen succes. “Daar moest ik ontzettend veel andere dingen bij doen om het drinkbaar te maken”, licht Vonk toe, van achter zijn bar.
Vonk, die op het eerste gezicht al Bourgondisch overkomt, komt vaak op z’n zolder. Zeker nu. “Want die wijntjes van de afgelopen maanden moeten allemaal worden overgeheveld. Verder ben ik bezig met het bottelen van de wijn van 2012. Die gaat nu in de flessen. Ik ben hier dikwijls wel een uur of drie per dag. M’n vrouw heeft daar geen problemen mee.” Hij is trots op z’n zolder. Vonk neemt ons mee naar z’n flessenopslag, waar aan weerszijde van de ruimte tientallen flessen liggen te wachten om opgedronken te worden. “Ik heb dit helemaal geïsoleerd, want het moet wel een beetje koel blijven.” Hij wijst naar het achterste deel van de ruimte. “Daar hangt een verdamper.” Die werkt helaas niet naar behoren. “Er zit een lekkie in.”


‘ALS JE DAT VOOR HET EERST DOET, GA JE VEEL TE VEEL ROEIEN EN KNOEIEN’
De 74-jarige Pijnackernaar maakt ook wel eens zijn eigen bier of likeur. “Aanstaande vrijdag gaan we met een man of zes van het gilde bier brouwen bij één van onze leden. Maar in principe ben ik een wijnmaker.” Dat zelf wijn maken begon in 1989. “Vroeger ben ik tankwagenchauffeur geweest. Ik kwam toen veel in Frankrijk, waar ik m’n wijn haalde. Toen we hier kwamen wonen, heb ik een druif in de tuin gepoot. Daar komen dan zoveel druiven aan; daar ga je meer mee doen dan opeten.” Z’n eerste eigen wijn was geen succes. “Hij smaakte slecht. Als je dat voor het eerst doet, ga je veel te veel roeien en knoeien. Je moet het met rust laten. Dat wist ik toen alleen nog niet.” Koos Vonk werd lid van het Delftse Wijn- en BierGilde. Vanaf toen ging het beter. “Het gilde geeft cursussen. Daar heb ik aan meegedaan. Toen lukte het wel. Een jaar later smaakte m’n wijn al stukken beter.” Of de wijn goed of slecht is, hangt volgens hem niet alleen af van de kunde van de maker. “Het zit ook in de kwaliteit van je grondstoffen. Van slechte druiven kun je geen goede wijn maken.” Koos Vonk heeft daarom ook op verschillende plekken druiven staan. “Bij elkaar zo’n 170 planten, dat is best veel.” De leden van het gilde mogen hun zelfgemaakte drank niet verkopen. “Want dan komt de douane om de hoek kijken voor de accijnzen. We mogen het alleen weggeven.” Ook genieten de mannen van het gilde regelmatig van hun eigen producten. “Eens in de maand hebben we een bijeenkomst. Als iemand dan een lekker wijntje heeft gemaakt, neemt ie een fles mee en gaan we lekker proeven. Dat zijn gezellige avonden. Het is niet dat we dan dronken naar huis gaan. Het is meer een beetje proeven. Met spoelemmers.”

‘WE ZOUDEN GRAAG VERJONGING ZIEN, MAAR DAT LUKT NIET ZO’
Het gilde streeft naar vijftig leden. “Maar het laatste jaar zijn er vanwege gezondheid en ouderdom een aantal afgehaakt. Het is wel een beetje een club van ouderen nu. We zouden graag verjonging zien, maar dat lukt niet zo.” Daar kan hij aan de ene kant wel inkomen. “Want het is natuurlijk een hobby waar nogal wat tijd in gaat zitten. Als je wijn gaat overhevelen, moet dat wel op tijd gebeuren.” En dat is voor een gepensioneerde handiger in te plannen dan voor iemand met een drukke baan, beseft hij. Toch is wijn maken niet heel moeilijk, benadrukt hij. “Je moet alleen even luisteren naar wat je moet doen. Voor vijf liter wijn heb je acht kilo druiven nodig. Het is een kwestie van de druiven van de steel halen, ze pletten, gist erbij doen en dan gaat het eigenlijk al gebeuren. Wijn maken is makkelijker dan je eigen bier brouwen, alleen verloopt dat proces sneller. Bier is met zeven weken wel te drinken. Wijn bottel ik pas als hij een jaar oud is. Het leukste aan zelf wijn maken, vind ik het feit dat je iets maakt dat je zelf lekker vindt. Je gaat steeds je grenzen verleggen en proberen om steeds betere druiven te telen.” Ondanks z’n ervaring mislukt het soms. “Er kan wel eens een infectie optreden. Hoe dat komt is vaak gissen. De hoofdzaak is dat je schoon moet werken.” Gelukkig heeft hij het meestal snel door als een wijn geen succes wordt. “Dan denk ik na een maand al: Die laat ik maar effe door de gootsteen gaan. Maar als je netjes werkt, valt dat dikwijls mee.”

‘JE KAN ZELFS WIJN MAKEN VAN PEULTJES’
Hoewel het Delftse Wijn- en Biergilde alweer dertig jaar bestaat, kennen niet veel mensen deze club. Veel leden komen – net als Vonk – niet uit Delft. Niet vreemd ook. “Want het dichtstbijzijnde andere gilde is in Rozenburg. Je hebt er tussen de veertig en vijftig in Nederland. Dat zijn er ooit meer geweest.” Toch zijn de lieden die zelf hun wijnen maken niet van een uitstervend ras, weet Vonk. Er zijn misschien wel minder amateurs; het aantal professionals neemt toe. “Eerst had je alleen in Limburg wijngaarden. Nu op veel meer plekken in Nederland.” Hij kan het iedereen aanraden om zelf ook wijn te gaan maken. “Het is een mooie hobby. Als je van wijn houdt dan, anders wordt het niks. Er zijn zó veel mensen met een appel- of een perenboom in de tuin. Het is leuk om een keer wijn van je appels, peren of bramen te maken. Je kan zelfs wijn maken van peultjes.” Wie het vak wil leren, kan zich aanmelden voor een nieuwe cursus die in februari van het volgende jaar begint. Het gilde zorgt voor de ingrediënten en de materialen, de deelnemers maken er zelf drie soorten wijn van. Die wordt gekeurd door de kenners en daar komt een winnaar uit. Aanmelden kan bij secretaris Henk de Vries via telefoonnummer 010 – 591 01 34 of hjadevries@kabelfoon.nl. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12