DAS speelt geen Eredivisie meer en dat bevalt guard Amy van Blitterswijk prima

Algemeen

DELFT – De dames van DAS maakten de afgelopen jaren de nodige ups en downs mee. Amy van Blitterswijk was van dichtbij getuige van die hoogte- en dieptepunten. De inmiddels 26-jarige guard speelt al bijna haar leven voor DAS. Groot was de euforie bij Van Blitterswijk en haar teamgenoten toen DAS in 2005 promoveerde naar de Eredivisie. Het seizoen 2008/2009 werd uiteindelijk het mooiste seizoen uit de geschiedenis van de vereniging; DAS werd op een haar na Nederlands kampioen.

Het werd een prachtig seizoen, maar de afloop ervan was eeuwig zonde, vindt ook Van Blitterswijk. “Ik denk niet dat ik ooit nog mee ga maken dat we met DAS zo ver komen, maar zeg nooit nooit.” De echte domper kwam echter vorig jaar, toen de Delftse basketbalmeiden vanwege een gebrek aan sponsorgelden twee divisies lager moesten gaan spelen. 

DAS stak vervolgens met kop en schouders boven die tegenstanders uit en promoveerde vorige zomer naar de Promotiedivisie, waar de ploeg nu twee wedstrijden op weg is. Het eerste duel werd gewonnen, vorig weekend werd met één punt verschil verloren. Die nederlaag was, vindt Amy van Blitterswijk, totaal niet nodig. “We kunnen veel beter. De scheidsrechter was verschrikkelijk. De laatste zes seconden vroegen we een time-out. Die kregen we niet, omdat hij ons niet gehoord zou hebben. Het was één groot drama.” 

Het niveau van deze afdeling past echter beter bij dat van DAS, vindt de 26-jarige Delftse. “Vorig jaar was gewoon te makkelijk. Er was maar één team dat zich met ons kon meten, van de andere ploegen wonnen we met zestig punten verschil. Als we dit jaar ons best doen, dan ben ik ervan overtuigd dat we kampioen worden. We moeten dan wèl meer op elkaar ingespeeld raken.” Het team van DAS is ten opzichte van vorig jaar weinig veranderd. “We hebben een nieuwe coach, Rychard de Jong, en er zijn wat jonge speelsters bijgekomen.” 

- Vond je het leuk om vorig jaar zo makkelijk te winnen, of juist niet?
Van Blitterswijk: “Ik vond het niet zo leuk. Dít seizoen is veel leuker. We moeten verder reizen, omdat we weer landelijk spelen, maar het niveau ligt hoger en we hebben een onwijs leuk team, een gezellige vriendengroep. DAS is ook een soort van ons sociale leven, dat maakt het alleen maar leuker. Met sommige meiden, zoals Gwen van Helfteren, Femke Torenstra, Marleen Nederveen en Iris Lindners, speel ik al m’n hele leven. Ik ben echter de enige van deze groep die nog Eredivisie heeft gespeeld.”
 
- Waar merk je aan dat jullie geen Eredivisie meer spelen?
“In die zin dat het vorig jaar een beetje stilstond rond de lagere teams. Er zijn sinds vorig jaar allemaal nieuwe regels in het basketbal, talentvolle spelers mogen nu met andere clubs meedoen. De mentaliteit in het team is nu anders. Er wordt natuurlijk verwacht dat je er bent, maar als je een keer moet werken, dan is dat geen probleem. In de Eredivisie was er geen excuus om niet te komen. Als je Eredivisie speelt, moet je bovendien je best doen om geld binnen te halen; dat wordt ook van de speelsters verwacht. Er zijn tegenwoordig ook nog maar acht Eredivisieteams. Dat komt omdat clubs er echt geen geld meer voor hebben. De Landskampioen van vorig jaar is failliet en hun speelsters zijn niet betaald.” 

- Is basketbal zo’n dure hobby?
“De bond vraagt veel geld. En als je mee wilt doen in de Eredivisie, moet je Amerikaanse speelsters hebben. Dat kost dus meerdere maandsalarissen. De zaalhuur is ook hoog. De vereniging speelt nu quitte op contributie en zaalhuur. Sommige teams kunnen, omdat de huur zo hoog is, maar één keer per week trainen, terwijl ze wèl veel geld aan contributie betalen.” 

- Hoe graag wil DAS weer Eredivisie spelen?
“Ik denk voorlopig niet. Het brengt veel financiële stress met zich mee. Je moet ook vrijwilligers hebben die de kar trekken, zoals mijn vader (Bert van Blitterswijk, red.) dat jaren voor DAS heeft gedaan. Als er mensen opstaan die die kar weer willen trekken, dan is het wellicht haalbaar.” 

- Hoe graag wil jij weer terug naar de Eredivisie?
“Op dit moment vind ik onze huidige afdeling prima. Ik wil niet zo vastzitten aan basketbal. Ik werk nu fulltime en dit niveau bevalt me goed.” 

- Wil je wel kampioen worden?
“Zo kijk ik er wel tegenaan, ja. We moeten voor de final four gaan, maar ik heb eigenlijk nog geen idee hoe de andere teams zijn. Omdat er nog zo weinig Eredivisie-teams zijn, zijn veel speelsters in de promotieklasse gaan spelen, dus het niveau is wel iets hoger dan eerst. DAS is, omdat we zijn gepromoveerd, de underdog. Dat vind ik een fijne positie. Ploegen kennen DAS wel, maar ze weten dat dit niet hetzelfde team is als eerst.” 

Benieuwd naar de verrichtingen van DAS? Zaterdag 1 oktober speelt dames 1 om 20.00 uur in Sporthal Brasserskade een wedstrijd tegen U.S. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12