Stilte, de voorzitter spreekt

Algemeen

DELFT – Wekelijks vult de voorzitter van een Delftse Sportvereniging de column ‘Stilte, de voorzitter spreekt’. Deze week is dat Kees van Maaswaal, voorzitter van de Rugby Club Delft. “Momenteel is in Nieuw-Zeeland het derde grote sportevenement ter wereld bezig: Het wereldkampioenschap rugby. De twintig sterkste landen strijden om de titel, met thuisland Nieuw-Zeeland als grote favoriet. Wedstrijden zijn rechtstreeks in het clubhuis van RC Delft te zien (zie de website www.rcdelft.nl). Bij het volgen van worldcup-wedstrijden van de Springbokken (Zuid-Afrika), als we dan namen als John Smit, Schalk Burger, Johan Muller en Bakkies Botha horen, rijst bij mij de vraag waarom wij in Nederland geen goed nationaal rugbyteam hebben.

 In Nederland wordt rugby gespeeld bij 80 verenigingen, zowel door heren, dames als door jeugd. Het Nederlands herenteam staat in de wereld rond de veertigste plaats; het damesteam bekleedt een positie in de top-20. Om op een hoger niveau te komen moet de sport zich in Nederland breder ontwikkelen, waardoor een professionelere aanpak van het nationaal team mogelijk wordt. 

In Delft wordt, naast de studententeams, rugby gespeeld door RC Delft op Sportpark Biesland. De club heeft twee herenteams, een damesteam en in elke jeugdcategorie vanaf 6 jaar een team. Het eerste herenteam speelt in de tweede klasse, het derde niveau in de Nederlandse competitie. Vorig jaar eindigde het als derde, met een team dat naast enkele dertigers voornamelijk uit spelers onder de 25 jaar bestond. Alle reden aan te nemen dat er groei in het team zit. Ambities en talent om hoger op te komen zijn er zeker. Het leuke is dat het merendeel van het team is opgebouwd uit eigen jeugdspelers. Zwak punt is dat de selectie, om een hoger niveau te bereiken, erg smal is. Het damesteam, dat in de eerste klasse speelt, kent ook deze smalle basis. Dit jaar grijpt RC Delft dan ook alles aan om het ledental te verhogen. Het belang van de jeugdteams speelt een zeer grote rol en krijgt tevens alle aandacht krijgen. 

In rugby is voor elke soort speler plaats. Ben je groot, sterk, dan speel je in de voorwaartsen, ben je snel en behendig dan speel je in de drie-kwarten. Wat kleiner van stuk dan kan je als bijvoorbeeld scrum-half uitstekend uit de voeten, omdat je dan sneller bij de bal bent als deze van de grond af de driekwarten in gespeeld wordt. Sportiviteit en respect voor je tegenstander en scheidsrechter zijn belangrijke zaken. Dat je tegen een stootje moet kunnen is vanzelfsprekend. Iedereen, jong en oud, is van harte welkom. Kom eens langs op Sportpark Biesland. De trainingen zijn op dinsdag en donderdag; jeugdwedstrijden op zaterdag en de senioren spelen op zondag. Zie verder voor meer informatie de website www.rcdelft.nl.”

Kees van Maaswaal

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12