In de Pootstraat wordt zondag gewoon gesjoeld, ondanks de uitschakeling van Oranje

Algemeen

Het Nederlands elftal is uitgeschakeld, maar de buren in de Pootstraat gaan zondag gewoon sjoelen. Op de foto, van links naar rechts: Luciana Berkien, Giovanni Berkien, Richard Berkien, Jolanda Bosch en Eva Bosch.

DELFT – In de Pootstraat hadden ze er, net als in de rest van het land, helemaal op gerekend dat het Nederlands Elftal de finale ging halen. Dat liep helaas net even wat anders. De EK-sjoeldag die de bewoners van de straat op de finaledag organiseren gaat echter gewoon door.

Vorige week vrijdag, toen Oranje nog vol in de race was, mailde Richard Berkien uit de Pootstraat naar de redactie van Delft op Zondag. “Als de sjoelpartij erop zit, gaan we met zijn allen natuurlijk naar Oranje kijken”. Dat laatste zal dus in elk geval niet gebeuren. Maar er zal deze zondag wel degelijk worden gesjoeld in het Westerkwartier. In totaal worden er 32 buren verdeeld over 16 teams, die ieder een land dat deelneemt aan het EK vertegenwoordigen. Delft op Zondag belde met de 39-jarige initiatiefnemer Richard Berkien. 

- Het gaat dus gewoon door?
“Zeker. We hadden zoiets van: we maken er gewoon een feestje van.” 

- Hebben jullie daar nog wel zin in, na de uitschakeling van het Nederlands Elftal?
“We hebben er nog wel zin in, ja, alleen het Oranje-sfeertje is iets minder. Alle oranje versierselen zijn inmiddels verwijderd. Die hadden we er uit frustratie al afgescheurd. Misschien dat we het zondag weer een beetje oranje maken.” 

- Hoe is de nederlaag in de Pootstraat verwerkt?
“We hebben het hier vrij rustig gehouden. Rustiger dan op de Beestenmarkt in ieder geval.” 

- Had je erop gerekend dat ze verder zouden komen dan de kwartfinale?
”Ik ging er vanuit dat ze het tot de finale zouden schoppen, daar had ik een heel goed gevoel over.” 

- Gaan jullie nog wel gezamenlijk naar de finale kijken?
”Natuurlijk, de meesten blijven wel zitten. Het gaat erom dat we het gezellig hebben met elkaar.” 

- Waarom gaan jullie eigenlijk sjoelen?
“Dat is als grap begonnen. Normaal gesproken werd er altijd gekaart. Totdat iemand zei: ‘Dat kaarten komt me de keel uit’. Toen zei ik: ‘Dan gaan we toch sjoelen’. Dat idee sloeg wel aan. Het gaat toch vooral om de gezelligheid.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12