Puur architectuur

Algemeen

Architect Leo Harders kijkt vanuit zijn kantoor in Bacinol 2 mooi uit over Delft.

In de NVM Makelaarskrant laten we elke maand een architect aan het woord over architectuur en stedenbouw in Delft. In deze aflevering is dat Leo Harders van het bureau Leo Harders Architecten. Dit ontwerpbureau voor architectuur, stedenbouw, interieur en design is in 2007 opgericht met de ambitie bijzondere en aantrekkelijke eigentijdse ontwerpen te realiseren, gekenmerkt door subtiele eenvoud en duurzaamheid, maar vooral door een uitgesproken karakter. Van 1992 tot en met 2006 was Leo Harders verbonden aan het bureau Claus en Kaan Architecten.

DELFT – Architect Leo Harders heeft drie jaar geleden zijn bureau in Delft gevestigd. Hij heeft gestudeerd aan de TU Delft en hij is altijd in deze omgeving blijven wonen. Eerst jarenlang in de binnenstad van Delft en nu in Delfgauw.

Voor de Rotterdamse vestiging van Claus en Kaan Architecten heeft Harders gewerkt aan projecten op nationaal niveau. Daar waren ook woningbouwprojecten in onder andere Ypenburg en Wateringse Veld bij. Hij heeft ook meegewerkt aan het gebouw van het Nederlands Forensisch Instituut langs de A4. “In mijn periode bij dat bureau heb ik het vak geleerd”, zegt hij. “Vooral op het gebied van woningbouw, waar ik mij veel mee bezig heb gehouden. Ik heb een goed beeld gekregen van welke belangrijke opgave er is op dit gebied in Nederland.” 

In Delft staat er de komende jaren ook genoeg te gebeuren qua woningbouw. Harders heeft dan ook heel bewust voor Delft gekozen als vestigingsplaats van zijn bureau. Hij werkt vanuit een kantoor in het gebouw Bacinol 2, met door de kenmerkende verticale ramen een fraai uitzicht op Delft. Het overbekende ‘Gezicht op Delft’. “Vooralsnog heb ik geen projecten in Delft gedaan”, zegt Harders. “Momenteel werk ik aan mijn eerste woningbouwprojecten in Capelle aan den IJssel en Katwijk aan Zee.”

Realistische architectuur
Leo Harders heeft onlangs meegedaan aan een prijsvraag in Delft voor woningbouw nabij het nieuwe hotel aan de Maria Duystlaan. “Het ging om een ontwerp voor ééngezinswoningen op een klein oppervlak”, zegt hij. “Mensen die wonen in de binnenstad en behoefte krijgen aan een ruime ééngezinswoning hebben nabij het centrum niet veel keuze. Een project als dit zou in deze behoefte kunnen voorzien.”
Hij bedacht een plan om de kavel te bebouwen met dubbel zo veel woningen. Door de tuin van een woning te bebouwen met een tweede woning. Beide woningen krijgen dan de tuin op het dak compleet met buitenberging. “Mijn ontwerp heeft niet gewonnen”, zegt hij. “Toch denk ik dat het een goed ontwerp was, prijsvragen zijn toch altijd wel een loterij. Ik ben een realistisch architect en ontwerp niet alleen om het ontwerpen. Mijn ontwerp moet ook echt gebouwd kunnen worden. Zelf probeer ik bij mijn ontwerpen altijd de structuren van de omgeving in stand te houden. Dat staat bij mij eigenlijk centraal, dat is altijd het uitgangspunt.”

Vocabulaire van de stad
Als hij bepaalde projecten in Delft volgens zijn eigen maatstaven beoordeelt, dan kan hij zowel missers als geslaagde projecten aanwijzen. Het pand dat momenteel gebouwd wordt op de hoek van de Westvest en de Binnenwatersloot, de voormalige locatie van de Delfia-bioscoop, vindt hij niet goed. “Het is de verkeerde typologie op deze plek”, zegt hij. “Dit is een belangrijke toegang tot de stad en dit gebouw geeft een verkeerd beeld. In de historische binnenstad van Delft kom je bijna nergens balkons aan een gevel tegen. Je moet de structuur en de identiteit van de stad versterken. Met dit gebouw verarm je die juist. Beter was een mooi stedelijk pand geweest, waarvoor het gebouw van de VAK als uitgangspunt had kunnen dienen.”
Wel geslaagd vindt Harders het nieuwe, voornamelijk uit glas bestaande gebouw tussen het Achterom en de Asvest. Het onderkomen van restaurant Maxime noemt hij een mooie aanvulling voor de stad. “Het is een moeilijke plek, zo op de kop”, zegt hij. “Hier is op een gedurfde en eigentijdse manier invulling aan gegeven. Het is niet klassiek, maar het past wel binnen het vocabulaire van de stad.”

Clubgebouw hockeyvereniging
Begin 2011 start naar verwachting de metamorfose van het clubgebouw van Hockey Club Pijnacker aan de Sportlaan. Leo Harders heeft getekend voor het ontwerp, dat in een prijsvraag als winnend ontwerp werd aangewezen. Het gebouwtje uit de jaren tachtig heeft gedateerde kleedkamers, die worden afgebroken. Wat dan overblijft is de kantineruimte en een keuken. “De kantine op zich is te klein”, zegt Harders. “In mijn ontwerp wordt die dan ook vergroot, er komen extra omliggende ruimtes en nieuwe kleedkamers.” 

De architect heeft besloten aan één kant met een dubbele laag uit te breiden. “De inzet is om het zo compact mogelijk te maken”, zegt hij. “Uit kostenbesparing wil ik ook de nieuwbouw op een deel van de bestaande fundering bouwen.”
Bij hockeyverenigingen worden de kleedkamers alleen tijdens toernooien intensief gebruikt. Harders heeft de wetenschap dat spelers op wedstrijddagen vaak in sportkleding naar de club komen en na de wedstrijd thuis douchen. “De kleedkamers wil ik dan ook op de verdieping situeren. Door vouwwanden toe te passen kunnen de twee ruimten worden omgevormd tot een grote ruimte, die aan de kantine kan worden gekoppeld. Goed te gebruiken voor een groot clubfeest of in de toekomst mogelijk naschoolse opvang. Ook dit dubbelgebruik is natuurlijk kostenbesparend.” Kijk voor meer informatie op www.leohardersarchitecten.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12