Hemd van het Lijf: Jan Droog

Algemeen

Jan Droog (43) is verantwoordelijk voor de programmering van het Nyama Festival, onderdeel van het Wereldculturen Weekend, één van de vier Culturele Weekenden die dit jaar in het kader van Delft Cultuurjaar plaatsvinden. Het gratis toegankelijke Nyama Festival biedt van donderdag 25 tot en met zondag 28 juni a.s. op verschillende locaties in Delft muziek, dans, theater, film en poëzie uit de hele wereld.

1. Waarom wilde je graag in het Poptapark gefotografeerd worden?
Ik ben in de Poptahof geboren en de zondagfestiviteiten van het Nyama Festival vinden in dit nieuwe park in de Poptahof plaats. Dat wordt echt een superfeest met de interculturele wijkmarkt, diverse optredens, dansworkshops en een ‘wereldreis’. We organiseren dit feest samen met de bewoners uit de wijk. De Poptahof is met 63 culturen de meest multiculturele wijk van Delft.

2. Kun je in het kort vertellen wat er tijdens het Nyama Festival allemaal te doen is?
We starten op donderdag met een Werelds Straatdiner in de Kromstraat. Dat wordt georganiseerd door Kromstraat Kreatief, een vereniging van ondernemers en bewoners uit de Kromstraat. Op vrijdag vertoont Filmhuis Lumen een film over de Delftse zigeunerfamilie Basily, een zeer muzikale familie, die dan ook optreden. De zaterdag wordt geopend door leerlingen van 40 Delftse basisscholen die een wereldlied over Fairtrade zingen, geschreven door de Delftse componist Guus Westdorp. Verder zijn er zaterdag diverse workshops, optredens en theateruitvoeringen op de Markt en het Doelenplein. En op zondag dus het afsluitende feest in het Poptapark.

3. Waar ben je dit jaar het meest trots op?
Op de hele programmering. We hebben dit jaar een geweldig mooi programma. Maar extra trots ben ik toch wel op de komst van zangeres Sabrina Starke, een grote naam in de wereldmuziek. Andere grote namen in onze programmering zijn Terrakota, Les Boukakes, Minyeshu, Novalima, Ziggi & Renaissance Band en Hotel. Deze laatste band is echt booming op de grote festivals.

4. Thema van het festival is Creativiteit & Innovatie. Vanwaar deze keuze?
Dit jaar is het Europees jaar van Creativiteit & Innovatie. Daar sluiten wij dus op aan. Verder hebben we in de programmering veel rekening gehouden met het aspect ‘verbinding’, één van de thema’s van Delft Cultuurjaar. We hebben bijvoorbeeld een aantal optredens waarin diverse culturen met elkaar verbonden zijn. Les Boukakes bestaat bijvoorbeeld uit Franse en Algerijnse muzikanten die traditionele volksmuziek in een modern jasje spelen. Andere voorbeelden zijn de band De Nazaten waarin Surinamers en Nederlanders Braziliaanse muziek spelen en de Turkse groep Tarhana, die optreedt met de Algerijnse zangeres Ghalia Benali.

5. Kost het veel tijd om zo’n festival te organiseren?
Ja. Na het festival zijn we zeker nog drie weken bezig met de afronding en evaluatie en in oktober beginnen we al weer met de subsidieaanvragen voor de volgende editie. Eigenlijk zijn we maar drie maanden per jaar niet met het festival bezig. Sommige weken zijn we er zelfs fulltime mee bezig. Vooral het samenstellen van het programma en de facilitaire organisatie kosten veel tijd.

6. Hoe wordt het festival eigenlijk gefinancierd?
Het festival is gratis toegankelijk, dus we zijn afhankelijk van sponsors en subsidies van diverse fondsen en de Gemeente Delft. Daarnaast dragen diverse samenwerkingspartners bij aan de financiering.

7. Hoe ziet jullie organisatie eruit?
Mijn collega’s bij het Nyama Wereldculturencentrum Delft zijn Steven de Laet, Dunja Gasper en Wijbrand Luth. Behalve het Nyama Festival organiseren wij workshops, cursussen, buitenschoolse activiteiten en werken we mee aan verschillende projecten. Ook organiseren we in opdracht van anderen activiteiten en festivals. We hebben een groot en constant netwerk van artiesten, vakdocenten, vrijwilligers en we werken veel samen met verschillende partners. Dat is de kracht van Nyama.

8. Waar halen jullie de inspiratie en input vandaan?
Ik ben van jongs af aan al erg geïnteresseerd in muziek, cultuur en dans. Deze passie delen we alle vier. Wijbrand, Steven en ik komen uit de muziek- en theaterwereld. Ik heb bijvoorbeeld tien jaar lang door Nederland getoerd als slagwerker in diverse bandjes. Wijbrand speelt Griekse Bouzouki (gitaar) en Steven maakt thuis in zijn studio wereldmuziek. Dunja is cultureel antropologe en kan prachtig dansen. Ook hebben we veel gereisd. Nyama betekent overigens creatieve energie in het West-Afrikaans.

9. Wat vind je het leukste aan je werk?
Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Alles dus.

10. Als jij burgemeester van Delft zou zijn, dan …
… zou ik meer dan nu laten merken dat ik vertrouwen heb in de bewoners van Delft. Met name jongeren krijgen nu te weinig vertrouwen. Ik zou dan bijvoorbeeld de samenscholingsverboden in bepaalde wijken opheffen. (MdB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12