Suzanne den Dulk droomt al van jongs af aan van de Olympische Spelen

Algemeen

De oorlogsdans Haka doet Suzanne den Dulk niet, maar het bord achter haar laat wel zien hoe het moet (foto: Tim van Peppen)

DELFT – Vrouwen en rugby, het is niet de meest voor de hand liggende combinatie. Toch speelt de zeventienjarige Suzanne den Dulk al voor haar negende jaar bij Rugby Club Delft.

En als de kans zich voordoet wil ze heel graag naar de Olympische spelen. Met wat meer training en inzet, zit dat er misschien nog wel in ook. “Via een kennis ben ik in 2001 op het spoor gekomen van de sport rugby”, herinnert Suzanne den Dulk zich. “Het is een onwijs leuke teamsport, ik speel nu in een damesteam en het is erg gezellig. Bovendien is rugby een mooi afreageermiddel.” Het vrouwenteam van RC Delft telt nu zestien dames, een volledig rugbyteam heeft er twintig. “Op het veld speel je met vijftien mensen en je hebt er altijd nog een paar op de bank nodig. Omdat wij met zestien zijn, moeten we clusteren met Rotterdam. Gelukkig is daar een groepje meisjes dat graag met ons meedoet, zodat we gewoon onze wedstrijden kunnen spelen.” Toch is het soms lastig om een volledig team op de been te krijgen. “Je krijgt te maken met blessures, al valt dat dit seizoen nog wel mee. Maar er zijn ook dames die naar het buitenland gaan of die vanwege hun studie in een andere stad zitten. Gelukkig draaien we nu aardig mee in de eerste klasse. We zijn iets over de helft van de competitie en we moeten vooral hard knokken. Toch staan we nu netjes in de middenmoot.” 

Het damesteam van RC Delft bestaat inmiddels drie jaar. Het rugbyt nu in de op één na hoogste klasse. Volgens de zeventienjarige aanvoerster blinkt haar team uit in de verdediging. “We hebben een snelle groep, die erg goed kan verdedigen. Daartegenover staat dat we moeite hebben met een aanval lang vast te houden, we zijn relatief snel een aanval kwijt. Daar moeten we aan werken.” 

Na jarenlang rugby te hebben gespeeld bij de mannen stapte ze drie jaar geleden over naar het toen gestarte damesteam. Damesrugby en herenrugby, dat verschilt nogal, merkte ze. “De mannen zijn sterker en spelen vaak ook puur op fysieke kracht. Je ziet dan wel dat ze al gauw minder tactisch spelen en dat doen de vrouwen dan weer wel. Die vermijden juist het fysieke contact en gaan wat meer uit van de snelheid en de tactiek.” 

Toen Suzanne zich negen jaar geleden inschreef bij de Delftse rugbyclub had ze één grote droom. “Rugby is sinds kort een Olympische Sport en mijn grote droom is om met het Nederlands team mee te doen aan de Olympische Spelen. Als ik beter train en wat meer mijn best doe, dan heb ik best kans dat die droom in vervulling gaat.” Want de rugbyende Delftse trainde al eerder mee met het Nederlands team. “Ik heb in de maanden april en mei van vorig jaar meegetraind met Oranje. De eerste maand trainden we alleen op zaterdag, maar de tweede maand moest ik ook op woensdag en vrijdag naar Amsterdam. Dat was toen niet te combineren met school. Ik zat precies in mijn examens en moest helaas leren, maar als de kans zich weer voor doet en ik tijd heb, dan zal ik zeker weer proberen om in het Nederlands team te komen.” Inmiddels zal ze dan ook oud genoeg zijn om wedstrijden te spelen in Oranje. “Ik was toen nog te jong om mee te doen, dus heb ik vanaf de bank gezien hoe de beste speelsters van Nederland zich staande hielden op een rugbyveld.”
Hoewel ze bij die andere Delftse club, Thor, op het allerhoogste niveau zou kunnen spelen, blijft Suzanne gewoon bij RC Delft. “Ik heb het hier hartstikke naar mijn zin en het is gewoon gezellig. Ik zie niet in waarom ik daar zou moeten spelen, als ik hier alles heb.” (TvP)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12