Afbeelding

Scholieren uit Voorhof genieten van les over Delftse kleuren

Algemeen

Editie: Week 28, Jaargang 21 |

Kinderen van groep 3 en 4 van de Eglantier Voorhof op het Sint Agathaplein. Helemaal rechts wethouder Milène Junius en stadsbouwmeester Wytze Patijn.

DELFT - Ze hebben net een rondvaarttocht achter de rug. Nu zitten de kinderen van groep 3 en 4 van de Eglantier Voorhof met hun broodtrommeltjes op het zonovergoten Sint Agathaplein. Klaar voor een korte les over de ‘kleuren van Delft’ van stadsbouwmeester Wytze Patijn.
“Leuk dat jullie vandaag toerist zijn in je eigen stad,” heet wethouder Junius de kinderen op deze maandagmiddag welkom. “Ik ben ontzettend trots op onze binnenstad en we willen graag dat jullie dat ook zijn! Delft is een heel oude stad – de grootgrootgrootgrootvader van Koning Willem Alexander heeft hier nog gewoond. En we hebben heel mooie grachten en oude huizen, zoals jullie vanuit de boot vast wel gezien hebben.”
Die huizen moeten allemaal om de vijf jaar opnieuw worden geschilderd, roert stadsbouwmeester Patijn de kwestie meteen maar aan: “En wat we graag willen, is dat mensen dat niet steeds in hetzelfde wit of grijs of donkergroen doen. Vroeger, in de Middeleeuwen, was de stad net zo kleurig als jullie kleren! Die variatie in kleur willen we graag weer wat meer, maar wel zo dat de huizen goed bij elkaar passen.”


Verhalen

Kort voor de aankomst van de kinderen hebben Junius en Patijn uitgelegd waarom ze enthousiast meewerken aan het scholenproject. Junius: “Als gemeente willen we dat alle inwoners van Delft zich ambassadeur van hun stad voelen en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Bovendien willen we dat álle Delftenaren zich verbonden voelen met de binnenstad. Zeker jonge kinderen blijven toch voornamelijk in hun eigen wijk. We willen ze  bekendmaken met de vele mooie verhalen die er te vertellen zijn over de geschiedenis en opbouw van de Delftse binnenstad.”
En kleuren van Delft maken daar deel van uit, vult Patijn aan. Vandaar ook dat hij volhartig zijn steun geeft aan het Stadslab Kleuren van Delft, een initiatief van bewoners en gemeente om te komen tot een fraaier, kleuriger stadsbeeld. “Delft is een van de mooiste zeventiende-eeuwse steden die we in Nederland hebben en het kan nóg fraaier. Veel binnenstadbewoners weten niet goed welke tinten ze voor hun huis moeten kiezen en schilderen gewoon maar de vorige laag over. Zo worden de kleuren door vervuiling geleidelijk steeds donkerder en grijzer. Het stadslab wil een handreiking bieden om ook eens voor andere kleuren te kiezen dan bijvoorbeeld het bekende standgroen. Want dat het ook anders kan, kun je zo al zien aan het stadhuis op de Markt en het Hoogheemraadschap aan de Oude Delft.”


Waaier

Het stadslab heeft inmiddels een kleurenwaaier voor Delft laten ontwikkelen, te vinden op de website kleurenvandelft.nl. De waaier bevat zo’n zestig bijzondere kleuren, waaronder zachtgroen, oranje, aubergine en okergeel. Patijn: “Het zijn deels historische kleuren en deels eigentijdse kleuren die goed in de historische omgeving passen. Op de website staan bovendien voorstellen voor kleurencombinaties – hoe mooi dat uitwerkt, kun je bijvoorbeeld zien op de Oude Delft 225: een bijzondere combinatie van zachtgroen, aubergine en Bentheimer geel. En zelf uitproberen kan ook: op de website vind je een digitaal huis waarop je alle mogelijke kleurencombinaties kunt testen.”

Terug naar het Sint Agathaplein, waar na een korte inleiding van Patijn enthousiaste vingertjes omhoog gaan: “Waarom moeten huizen altijd gekleurd zijn?” “Waarom zijn huizen van steen?” “Waarom zitten er soms verschillende kleuren steen in een muur?” De stadsbouwmeester heeft op elke vraag een antwoord. Tot de vraag klinkt die in een gezelschap als dit vroeg of laat te verwachten valt. “Mag ik naar de wc?”
De kleurenwaaier wordt officieel gepresenteerd tijdens Open Monumentendag, medio september. Voor meer informatie over het project: www.kleurenvandelft.nl. Voor meer informatie over het stadslab: www.delft.nl, zoek op ‘stadslab kleuren’. (Anne-Margot van Eijck)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12