Dubbel Delft zondag 13 januari 2008

Algemeen

DELFT - Sneeuw geeft prachtige verstilde beelden, zo laat ook de begin jaren vijftig door Tiemen gemaakte foto zien. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog was Nederland, en dus ook Delft, druk bezig met de wederopbouw van datgene wat de Duitsers hadden afgebroken.

Ook de buitengebieden van Delft ontkwamen niet aan de expansiedrift van een groter wordende stad. Zo had de Rubber Stichting, een organisatie die zich bezig hield met de promotie van natuurrubber uit Nederlandsch Indië, haar oog voor nieuwbouw laten vallen op een terrein vlak naast het Sint Joris Gasthuis aan de Oostsingel. 

De hoofdingang van het Joris, links van de besneeuwde boom, was toen nog gelegen aan de Oostsingel; van een Jorisweg was nog geen sprake. Het terrein van het Joris liep dus van de Oostsingel tot aan Rijksweg 13. Het pand van de Rubber Stichting werd In 1950 en 1951 gebouwd met onder andere laboratoria voor rubberonderzoek, een proeffabriek met heuse rubberwalsen, grote bonken natuurrubber, duurproefapparatuur en veel roet, wat zorgde voor de mooie zwarte kleur aan het rubber. 

De Rubber Stichting was geheel self-supporting met een kleine garage voor de tentoonstellingswagens, een houtzagerij, chemie-opslag en een drietal personeelswoningen naast het gebouw. De Oostsingel liep in eerste instantie tot aan de Tweemolentjeskade. Na het graven van het Rijn-Schiekanaal in 1892 werd de weg doorgetrokken. Niet als Oostsingel maar als ‘Nieuwe Waterweg’. Want dit deel lag niet in de gemeente Delft maar in de gemeente Vrijenban. Pas na de annexatie van Vrijenban in 1921 werd deze weg ook bij de Oostsingel gerekend. 

Anno 2008 is er nogal wat veranderd op deze locatie: de Rubber Stichting is gesloopt en heeft plaats gemaakt voor fraaie ‘urban villa’s’, er staan woningen op het voormalige voetbalveldje langs de Tweemolentjeskade en het Joris is al tientallen jaren te bereiken via de hoofdingang aan de Jorisweg. Met die sneeuw op de bomen is het de afgelopen weken even goed gekomen; echter het schaatsen heeft zich tot nu toe vooral beperkt tot de Beestenmarkt…

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12