Mooi Weer Spelen: met een nieuwe organisatie en nieuwe huisstijl weer terug naar zijn roots

Algemeen

Projectleider Bastiaan de Leeuw (links) en voorzitter Frank Bazelmans tonen trots de nieuwe huisstijl van de Mooi Weer Spelen.

DELFT – Het toonaangevende straatfestival laat zijn nieuwe èn ware gezicht zien. Met een nieuwe uitstraling, een nieuw bestuur en nieuwe medewerkers gaat het festival op 4, 5 en 6 juni a.s. terug naar de basis. Terug naar de kracht van het festival: straattheater, vertaald naar het hedendaagse Delft.

Samen met Wim Bot (secretaris), Rob van Mierlo (penningmeester) en Linda Ammerlaan vormt Frank Bazelmans het nieuwe bestuur van de Stichting Theaterfestival Delft. De voorzitter is content met de ‘nieuw’ ingeslagen weg. “Het besluit om weer terug naar de basis te gaan is door het vorige bestuur genomen. We zijn erg blij met deze keuze. We gaan er weer, als vanouds, een zichtbaar en herkenbaar festival van maken.” Bazelmans legt uit dat de programmering de laatste jaren te versnipperd was. “Voorstellingen waren moeilijk vindbaar of zelfs onzichtbaar. Dit jaar vinden alle activiteiten weer op loopafstand van elkaar plaats in een afgebakend gebied in de Delftse binnenstad.” 

Ook de nieuwe projectleider Bastiaan de Leeuw is content met deze keuze. “Het wordt echt weer een publieksvriendelijk festival. Zo vinden alle acts weer buiten op straat plaats en is alles gratis toegankelijk. Als je nu de stad binnen loopt, struikel je over de acts. Er is voortdurend genoeg te doen en te zien. Als bezoeker hoef je niet meer te zoeken.” 

Samen met programma-adviseur Mariska Verhulst coördineert De Leeuw alle praktische zaken en het programma. De Leeuw is erg tevreden over het gehele programma, maar vooral trots op het binnenhalen van de theatergroep Tuig. “Deze Nederlandse voorstelling past goed in ons thema (Delftse historie, techniek en technologie) en was vorig jaar op het Oerol-festival in Terschelling een grote naam.” 

Bazelmans is vooral in z’n nopjes met de Spaanse act Kamchàtka. “Ze treden in Delft voor het eerst in Nederland op, zowel op zaterdag als op zondag. Ik verklap natuurlijk niet precies wat het is, maar het is iets spannends met koffers. Acteurs gebruiken de straat als décor en ze gaan de interactie aan met het publiek.”
De komende jaren wil het bestuur doorgaan op de nu ingeslagen weg. “Natuurlijk kijken we waar we kunnen verbeteren en hoe we het festival nog meer bekendheid kunnen geven. Maar het thema en de uitgangspunten blijven voorlopig hetzelfde,” legt Bazelmans uit. “Wel willen we volgend jaar meer doen met lokale groepen. We willen Delftse gezelschappen en verenigingen proberen uit te dagen om een bijdrage te leveren. Zij kunnen als geen ander inspelen op de Delftse historie, onderdeel van het thema van de Mooi Weer Spelen.”

Eerder dit jaar baarde de verslechterde economische situatie het bestuur enige zorgen. “We waren bang dat we minder geld van bepaalde fondsen zouden ontvangen. Dat was ook het wel het geval, maar we hebben gelukkig een aantal nieuwe fondsen kunnen aanboren. En we hebben een aantal grote sponsors, zoals de Gemeente Delft en de TU, die ons enthousiast blijven ondersteunen,” aldus Bazelmans. “We hebben zeker weer een volwaardig festival kunnen neerzetten.” 

Zoals elk jaar vindt op zaterdagavond op de Markt het hoofdspektakel plaats. “Het wordt een spetterend spektakel,” belooft De Leeuw. “En het publiek kan het trapje thuis laten, want het speelt zich boven de hoofden van de mensen af. Het publiek staat als het ware in het speelveld,” legt Bazelmans uit. “Het is een mooi visueel optreden, waarbij de hoofden van de mensenmassa de zee voorstelt.” Het spektakel begint om half elf ’s avonds en het wordt vooraf gegaan door een voorprogramma.
De organisatie hoopt over twee weken veel bezoekers te verwelkomen. “Als het weer een beetje meezit, verwachten we toch wel zo’n 30.000 tot 35.000 mensen. Het programma biedt voor elk wat wils. We hebben familievermaak voor klein, jong en oud. Maar ook de fijnproever komt aan zijn trekken,” aldus De Leeuw. “Er zitten briljante acts tussen, bezoekers zullen zeker verrast worden.” Het programma en de acts zijn te vinden op de site www.mooiweerspelen.nl. (MdB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12