Jan Bartels, directeur van Theater de Veste: ‘Stilstand is ook voor ons achteruitgang’.
Jan Bartels, directeur van Theater de Veste: ‘Stilstand is ook voor ons achteruitgang’.

De tijd stond twintig jaar lang niet stil in Theater de Veste

Algemeen

DELFT – Theater de Veste viert komende week het 20-jarig jubileum. In die twee decennia is veel veranderd, verbeterd en vooral veel genoten.

Delft vierde in januari 1996 dat 'we' eindelijk weer een fatsoenlijk theater hadden. De Stadsdoelen was acht jaar daarvoor gesloten. Theater de Veste programmeerde allerlei soorten voorstellingen. En dat was prima. Maar de tijd stond niet stil en in Theater de Veste zat men niet stil. Hooguit het publiek.

"We hebben ons ontwikkeld tot een theater dat met veel partijen samenwerkt", begint theaterdirecteur Jan Bartels. Hierbij kan onder meer aan de TU Delft worden gedacht. Dankzij zo'n samenwerking kan Theater de Veste mooie avonden met levendige wetenschap bieden. Daarnaast heeft het theater zich verder gespecialiseerd. Zo zie je er zelden musicals, maar des te meer visuele voorstellingen. "Zoals de festival visuals, met veel beeldend theater en de nieuwste generatie circusvoorstellingen. Ook het dansaanbod is sterk uitgebreid, mede dankzij de samenwerking met het Holland Dance Festival. In specialisaties zijn we afgelopen vijftien jaar sterk geworden. Net als in popmuziek. Dat zie je terug in onze theaterconcerten, maar ook in de samenwerking met het Paard van Troje." Dit doet Theater de Veste niet zomaar. "We hebben goed gekeken welke doelgroepen we in en rond Delft kunnen en willen bedienen en hoe we dat nog beter kunnen doen dan we al deden." Zo onderscheidt het zich van andere theaters. "Je móet als theater ook wel ergens in uitblinken en een eigen identiteit hebben. Of wij daaraan voldoen, moeten anderen over oordelen, maar we hebben er hard aan gewerkt en we hebben hier wel iets neergezet, vind ik." Theater de Veste heeft afgelopen tijd geprobeerd de bezoekers steeds meer een complete avond uit te bieden. Dat is met de verbouwing van het theatercafé en al helemaal in de tijd van de pop up-restaurants heel aardig gelukt.

"Je moet als podium van de stad constant in beweging blijven en de trends volgen", vindt Bartels. "En wat nu geen trend is, kan dat over anderhalf jaar wèl zijn. Stilstand is ook voor ons achteruitgang. We zijn zodoende steeds meer een bedrijf geworden en steeds minder een instelling die subsidie ontvangt." De subsidiekraan is in het Delftse afgelopen jaren bepaald niet wijder open gaan staan, maar er werken in totaal wel zo'n twintig fte voor en in het theater. Dus moeten elk jaar voldoende kaarten worden verkocht, commerciële verhuring plaatsvinden en sponsors en vrienden worden geworven. "Dat al zoveel mensen, ondernemers en bedrijven ons via de Stichting Vrienden van Theater de Veste en de Stichting Businessclub Theater de Veste steunen, zijn we heel blij mee", zegt Jan Bartels. "Daarnaast willen we hier het liefst zeven dagen per week open zijn. Dat lukt heel goed. We zijn in november bijvoorbeeld maar één dag dicht geweest." Het gevarieerde en mooie aanbod, de klantvriendelijkheid en de charme van een 'klein' theater wordt gewaardeerd. Bezoekers gaven in hun beoordelingen afgelopen twee maanden gemiddeld een 8,3. Komend voorjaar wordt alweer volop vooruit gekeken. "We gaan plannen richting het jaar 2020 maken en weer een koers benoemen."

Maar nu eerst genieten van de feestweek, die duurt van 11 tot en met 16 januari. Kijk voor het programma op www.theaterdeveste.nl.