Afbeelding

Delftse studenten in de finale met moderne blokkendoos

Algemeen

Editie: Week 20, Jaargang 22 |

Maurice Snijders (links) en Rick van der Kaay met Easybloc. (foto: Dennis van den Berg)

DELFT – Zes studenten van de Haagse Hogeschool vestiging Delft zijn doorgedrongen tot de landelijke finale van de Student Company van het jaar-verkiezing op 2 juni van dit jaar. Verantwoordelijk voor dit succes is hun product Easybloc, de blokkendoos van de eenentwintigste eeuw.

Door: Dennis van den Berg

Veel kinderen hebben technische snufjes en gadgets vaak een stuk sneller onder de knie dan de volwassenen, voor wie deze in eerste instantie bedoeld zijn. Maar er moet wel ergens begonnen worden met het aanwakkeren van deze talenten, vinden de creatieve breinen achter Easybloc. “Een ander argument voor de creatie van ons product is het tekort aan technisch personeel, waarmee we nu en in de toekomst te maken hebben. We hopen door middel van Easybloc de interesse voor techniek bij jonge kinderen te stimuleren, zodat ze op latere leeftijd sneller voor een technische opleiding zullen kiezen”, legt Rick van der Kaay uit. Hij is als PR-medewerker actief binnen het eerstejaars studentenbedrijfje van de Haagse Hogeschool vestiging Delft, dat verder bestaat uit directeur Christiaan Voogt, financiële man Vasudev Lachman, duurzaamheidspecialist Dex van Dop, inkoop- en productiemedewerker Ferry Duijnisveld en Maurice Snijders, die belast is met de verkoop.

Magneten
De studenten bedachten de blokkendoos van de eenentwintigste eeuw. Traditionele, robuuste houten blokken worden voorzien van kleine magneten en vormen zo een gesloten elektrisch circuit. Gevoed door een batterijblok van 9 volt kan een aantal blokken met een speciaal onderdeel, zoals een lampje, een zoemer, een schakelaar en een ventilator, gaan werken zodra de stroomkring gesloten is. Met een lesmethode en bijbehorende opdrachten ziet het Easybloc-team z’n creatie de komende tijd graag op basisscholen en de buitenschoolse opvang belanden, zodat goed in de praktijk getest kan worden of de kinderen het interessant en leuk speelgoed vinden. “We kunnen dit jaar vijftig blokkendozen produceren, met in elke doos vijftien blokken”, stelt Maurice Snijders. “Deze sets gaan 60 euro per stuk kosten, gericht op het budget van basisscholen.”

Aandelen
Zoals de kinderen straks over elektrische systemen leren via Easybloc, is het opstarten van dit bedrijfje één groot leerproces voor de zes studenten van de Haagse Hogeschool. Zo moesten ze een budget voor de ontwikkeling van hun concept bijeen zien te krijgen: hiervoor werden 150 aandelen in het bedrijf uitgegeven ter waarde van 20 euro, die uiteindelijk 3.000 euro opleverden. De eerste ervaringen met het ondernemerschap zijn goed bevallen, concluderen Maurice Snijders en Rick van der Kaay. Mochten ze de finale winnen op 2 juni aanstaande, dan wordt het prijzengeld geïnvesteerd in een doorstart van het bedrijf. “Maar ook als we niet winnen in onze categorie, denk ik dat we verder gaan met Easybloc. Dit product verdient het gewoon om op de markt gebracht te worden, zo mogelijk zelfs internationaal”, vindt Van der Kaay.
De finale van de Student Company van het jaar 2013-2014 vindt plaats op maandag 2 juni in het Beatrix Theater in Utrecht. Voor meer informatie over Easybloc: www.easybloc.nu.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12