Komend seizoen speelt Delfia nog op het Kasteel. Waar de club vanaf medio 2017 speelt, is in nevelen gehuld.
Komend seizoen speelt Delfia nog op het Kasteel. Waar de club vanaf medio 2017 speelt, is in nevelen gehuld.

Sportaccommodaties: gemeente knaagt, sporter klaagt

Algemeen

DELFT – De maatregelen die de gemeente Delft wil nemen om te bezuinigen op een aantal sportaccommodaties in Delft zijn in de plaatselijke sportwereld slecht gevallen. Bij de ene club gooit men het hoofd in de schoot, bij de andere veert men strijdlustig op.

Door: Dennis van den Berg

Op dinsdag 24 april heeft het college van B en W de nota 'Toekomst Sport' vastgesteld. Daarin zijn een zestal maatregelen opgenomen die volgens de gemeente Delft 'de sport in Delft niet verder verschralen, maar wel bijdragen aan de gemeentelijke bezuinigingstaakstelling.' Bij deze maatregelen horen het afstoten van de verouderde Sporthal Brasserskade; sportpark Buitenhof (Delfia) uit de exploitatie nemen; en het onderhoud van de Golfaccommodatie op Sportpark Brasserskade beëindigen.
Bij een vereniging als DAS, die basketbal speelt in de Sporthal Brasserskade, hebben de plannen voor veel onrust gezorgd. Voorzitter Ronald Hofmeester is zelfs opgestapt vanwege de situatie, die zijn club veroordeelt om voortaan op verschillende locaties te moeten gaan spelen. Ook voor Badmintonclub Delft en tafeltennisvereniging Phoenix, die eveneens van de sporthal aan de oostzijde van de A13 gebruikmaken, betekent de bezuinigingsmaatregel gedwongen verhuizen.

Strijdbaarder
Bij Delfia, dat de afgelopen tijd na een moeilijke periode de sportieve weg omhoog weer heeft gevonden, zijn ze strijdbaarder. "Tot en met 30 juni 2017 zitten wij op Het Kasteel. Dat hebben we zwart op wit en daar houden we de gemeente aan", verklaart Erwin de Graaf van de voetbalclub in de Buitenhof. "De gemeente onderzoekt wat ze in ons geval het beste kunnen doen. Dat onderzoek loopt nog. Wij hebben daarom te horen gekregen, dat we het seizoen 2016-2017 zeker nog hier kunnen blijven. We laten ons niet zomaar wegsturen door het gemeentebestuur. Dat kan ook niet, want het clubgebouw is ons eigendom. Juridisch zitten er nogal wat haken en ogen aan om ons hier weg te krijgen."
De Graaf krijgt bijval van gemeenteraadslid Martin Stoelinga, die de club goed kent. "Ze hebben zeven elftallen, waaronder twee Turkse en een Antilliaanse groep. De club vervult een belangrijke sociale functie in deze wijk. En dan wil de gemeente Delft deze club hier weghalen? Een schande is het", aldus Stoelinga, die met Onafhankelijk Delft van plan is om de nota in de raad flink onder vuur te nemen.

Eenzijdig besluit
Voorzitter Pieter Kunz van sportvereniging Concordia reageert namens zijn vereniging als volgt: "Concordia heeft kennis genomen van het eenzijdige besluit om te stoppen met het onderhoud van de golfbaan. Er is helaas voorafgaand aan dit besluit geen overleg gevoerd met Concordia. Normaal treden contractpartijen met elkaar in overleg om een probleem op te lossen. Nu is een besluit genomen waarbij het onduidelijk is wat de consequenties zijn, behalve dat men over 6 jaar kosten wil besparen. Concordia en de gemeente Delft hebben een contract tot en met medio 2022.
Inmiddels heeft Concordia van de gemeente begrepen dat dit contract zal worden gerespecteerd. We hebben het dus over een besluit dat over ruim 6 jaar zal worden geëffectueerd." Concordia heeft inmiddels met de gemeente een afspraak gemaakt om nadere uitleg te krijgen.
Saillant detail: het golfen binnen Concordia is destijds opgestart nota bene op verzoek van de gemeente Delft, meldt Kunz. "Doel was om inwoners van Delft en met name oudere mensen een laagdrempelige golffaciliteit te bieden. Daar zijn we uiteindelijk in geslaagd, mede doordat Concordia zelf in de afgelopen jaren fors heeft geïnvesteerd. Zeker in de huidige situatie is het streven om mensen ook op oudere leeftijd te laten bewegen en een actief sociaal netwerk te bieden meer dan relevant.
Wij gaan er dan ook van uit, dat het niet de bedoeling van de gemeente is om de continuïteit van het golf spelen bij Concordia op termijn op het spel te zetten."