Frans Verbeek en Carla van Trigt waren donderdag op de Markt om de eerste driehonderd handtekeningen in te zamelen. (foto: Koos Bommelé)
Frans Verbeek en Carla van Trigt waren donderdag op de Markt om de eerste driehonderd handtekeningen in te zamelen. (foto: Koos Bommelé)

Delftenaren strijden voor referendum over extra opvang van vluchtelingen

Algemeen

DELFT – Frans Verbeek (78) en Carla van Trigt (55) willen dat Delft geen extra vluchtelingen gaat opvangen. Zij willen de politiek hiertoe aanzetten met een referendum.

Afgelopen week waren de twee Delftenaren daarom druk met het inzamelen van de eerste driehonderd handtekeningen van medestanders.

"Het werd me teveel", legt Frans Verbeek uit over hun actie. "Dat heeft alles te maken met het feit dat de Gemeente Delft geen stuiver meer heeft, maar nu wel dit jaar nog 300 vluchtelingen wil opvangen. Voor hetzelfde geld zijn dat er straks opeens weer 500. En hoe Delft dat moet gaan betalen, is de vraag." Delft vangt jaarlijks al voldoende vluchtelingen op, vindt Verbeek. "Burgemeester Bas Verkerk staat regelmatig met zo'n cluppie op de foto in de krant." Wat Verbeek betreft, hoeft Delft niet eens nog meer hooi op de vork te nemen. "Het loopt in Nederland nu gewoon uit de klauwtjes met zoveel vluchtelingen, zo ver willen wij het niet laten komen in Delft.

Carla van Trigt verbaast zich erover dat een meerderheid van de raad wil dat Delft meer doet voor vluchtelingen. "Ik vraag me dan af waar het potje vandaan komt om dit te kunnen bekostigen", zegt ze. "Er zijn zat Delftenaren die ook geholpen zouden moeten worden. Onder meer het schoolzwemmen is al wegbezuinigd, maar er blijkt plots nog wel geld om dit jaar 300 asielzoekers op te vangen. En het wordt de Delftse bevolking door de strot geduwd zonder dat hen iets wordt gevraagd."

Dat willen de twee veranderen door een referendum te organiseren. Als het aan Verbeek en Van Trigt ligt wordt Delftenaren dan gevraagd of ze wel of geen opvang voor vluchtelingen in Delft willen. "Ik heb geen idee of het gaat lukken dit voor elkaar te krijgen", zegt Van Trigt, "Maar als je niets probeert lukt het sowieso niet. Ik vind dat ik iets moet doen." De twee vinden het organiseren van een referendum een fatsoenlijke en democratische manier om hun stem te laten horen en te proberen iets aan de situatie te veranderen. "We willen geen rommeltje of optochten", zegt Verbeek. De 78-jarige Delftenaar heeft, vertelt hij, zelf in de Hongerwinter nog met een bord in z'n handen, bedelend voor eten, rondgelopen. "Als een kind met honger voor m'n deur staat, ben ik de laatste die 'm wegstuurt. Maar ik zie nu vooral beelden van kerels tussen de 20 en 40 die naar Nederland komen. Ze moeten hun eigen zooitje opknappen. Dat hebben wij na de oorlog ook gedaan. We hebben ons krom gewerkt, dat wordt nu weer afgebroken. Nu word ik het zat. Het is zo'n bende aan het worden, daar gaan we niet meer uitkomen."

Ook lokaal niet, vreest Verbeek. En hij heeft wel een idee wat dan één van de gevolgen zal zijn. "Dan zullen we wel weer een verhoging van de gemeentebelasting kunnen verwachten." Als het de twee lukt 300 handtekeningen in te zamelen, gaan ze deze aanbieden aan de gemeenteraad. Daarna volgt, als de raad hiervoor haar goedkeuring geeft, een tweede ronde waarin 4000 handtekeningen moeten worden verzameld. Als dat lukt, mag de raad wederom bepalen of het referendum er echt mag komen. Komt dit er, dan wordt de uitslag als geldig beschouwd als het aantal uitgebrachte stemmen meer dan 25 procent is van het aantal kiesgerechtigden. En daarna is het aan te raad een besluit te nemen over de uitslag.