Leon Rothkrantz

vaste rubrieken

Emeritus hoogleraar Leon Rothkrantz (69), die jarenlang verbonden was aan de TU Delft, ontving onlangs een eredoctoraat van de Technische Universiteit Praag.

1. Waarom wilde je bij Christiaan Huygens worden gefotografeerd?
"Omdat ik sinds 1980 voor TU Delft heb gewerkt en daar heel goede tijden heb gekend. In 1985 werd ik benoemd tot erelid van Christiaan Huygens, de studievereniging van technische wiskunde en technische informatica. Daar ben ik trots op."

2. Wat heb je allemaal gedaan bij TU Delft?
"In 1980 begon ik als studentendecaan, waarbij de nadruk lag op het contact met studenten. Later ben ik hoogleraar geworden bij de Nederlandse Defensie Academie. Mijn stokpaardje is dat wiskunde pas écht leuk wordt, als je het samen doet. Ook heb ik me ingezet voor de internationalisering."

3. Hoe heb je dat gedaan?
"Toen die beweging in 1990 op gang kwam, richtte iedereen het vizier meteen op het westen. Mij leek het veel leuker om met het oosten samen te werken. Daarbij is het veel makkelijker aan te reizen. Ik heb daar de samenwerking gezocht en uitwisselingsprogramma's opgezet."

4. Wat houdt dat in?
"Het begon met het organiseren van zomercursussen voor mensen uit Oost-Europa in Delft. Zij kwamen in de zomervakantie acht weken hierheen om in groepen opdrachten te doen. Dat leverde unieke ervaringen op, zeker ook omdat velen nog nooit in het buitenland waren geweest. Ook deden we gezamenlijk onderzoek en nam ik studenten uit Nederland mee daarheen."

5. Waren de verschillen groot?
"Zeker, de mensen daar werkten heel individualistisch. Die kwamen binnen, gingen aan het werk en gingen aan het eind van de dag weer weg. Omdat ik vind dat alles leuker is als je het samen doet, heb ik gestimuleerd om samen te werken. Dat doen ze nu ook meer, net als het opschrijven van hun bevindingen in rapporten."

6. Wat doe je nu nog?
"Ik heb een aanstelling van driehonderd uur in Praag, waarin ik bezig ben de mogelijkheden van online onderwijs voor de Praagse studenten te onderzoeken. We zijn er samen bezig met het opzetten van cursussen, omdat ik ervan overtuigd ben dat dat concept de toekomst heeft."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik Delft meer profileren als kennisstad. Delft heeft een unieke positie op het gebied van science en wetenschap. Ik zou meer grote bedrijven voor de stad proberen te interesseren, evenals particuliere universiteiten. Op die manier haal en houd je kennis binnen je stadsgrenzen."

8. Wat houdt een eredoctoraat in?
"Het is een blijk van erkenning waarvan iedere universiteit er jaarlijks één of enkele weggeeft. In Delft doen we dat voor mensen met een bijdrage aan de wetenschap in het algemeen, in Praag doen ze het voor mensen die daarnaast ook iets voor díe universiteit hebben betekend. Ik bevind me in goed gezelschap, want Vaclav Havel heeft er ook een eredoctoraat."

9. Waarom heb jij het gekregen?
"Ik denk voor de jarenlange samenwerking met betrekking tot de internationalisering, mijn wetenschappelijke werk, maar zeker omdat ik een bijdrage heb geleverd aan een andere manier van werken aldaar. Ik zie het als een soort oeuvreprijs."

10. Velen kijken uit naar hun pensioen. Hoe zit dat met jou?
"Ik vind het allemaal nog veel te leuk, maar werk minder dan voorheen. Ik ben niet meer bij TU Delft in dienst, maar heb wel een gastvrijheidsverklaring, zodat ik nog wat promovendi mag begeleiden. Verder werk ik nog in Praag, ook met mijn 86-jarige vriend Mirko Novak. Er blijft dus genoeg tijd over voor mijn familie en om van mijn zes kleinkinderen te genieten."