Afbeelding

Sytske van der Ster

vaste rubrieken

De van oorsprong Delftse Sytske van der Ster (37) speelde woensdagavond een hoofdrol in het toneelstuk Fatal Attraction in Theater de Veste.

1. Waarom wil je bij De Waag worden gefotografeerd?
"Omdat dit vroeger het theater was waar ik voor het eerst als 7-jarige heb opgetreden. Dat was het toneelstuk 'Er is geen prins' van Jeugdtheater Delft. Ik zat in groep 3 en was heel trots dat mijn kleuterjuf Judith, van wie ik al een jaar geen les meer had, kwam kijken."

2. Het toneelspelen zat er dus al vroeg in?
"Zeker. Dat kwam vooral door mijn oma. Met haar speelde ik altijd sprookjes na. Zij was daar blijkbaar van onder de indruk en zei mijn ouders dat toneel wel wat voor me was. Achteraf blijkt dat ze dat heel goed heeft gezien, want het is hetgeen ik het liefst doe en ik heb er mijn werk van kunnen maken."

3. Is die interesse in toneel altijd blijven bestaan?
"Ja, op het Grotius College had ik een eigen toneelgroepje. We hadden het geluk dat rector Rien Oosterdag er ook wel voor te porren was. We deden veel met toneel en zijn zelfs met uitwisseling naar de zusterstad Freiberg geweest om op te treden."

4. Wanneer kwam het besef dat je ook echt goed was?
"Dat was in mijn eindexamenjaar. Ik las in de krant dat er acteurs werden gezocht voor de Efteling Sprookjesshow en besloot auditie te doen. Ik werd gekozen en heb het project naast mijn eindexamen gedaan. Dat ik uit honderden auditanten gekozen werd, droeg wel bij aan het besef dat ik er wel mee verder zou kunnen. Het jaar erna ging ik studeren aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam, waar ik was ingeloot."

5. Wat is er zo leuk aan acteren?
"Ik vind het fantastisch om in de huid van iemand anders te kruipen. Hoe verder die persoon van je af staat, hoe leuker het is om te spelen. Ik denk dat het heel belangrijk is om de kinderlijke verbeeldingskracht vast te houden: wat je zegt dat je bent, ben je ook!"

6. Wat is het verschil tussen het theater en tv- of filmproducties?
"In het theater is er een spanningsboog van A tot Z. Bij een film of serie speel je alle scènes door elkaar en is iedereen, van de regisseur tot de cameraman, er gedurende het hele proces bij. Een theaterproductie bereid je met een heel team voor, maar uiteindelijk ga je met alleen de acteurs op reis. Na de première ben je het stuk alleen nog maar aan het herhalen."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
"… zou ik een serie over het leven van Johannes Vermeer maken en die zelf regisseren. Dat lijkt me fantastisch om te doen en het is een mooie manier om het mooie Delft op de kaart te zetten."

8. Wanneer komt je echte grote doorbraak?
"Je bedoelt wanneer ik in Goede Tijden ga spelen? De Co-assistent was trouwens best een succes. Maar doordat de rollen die ik speel nogal ver uit elkaar liggen, denk ik dat ik voor zo'n programma niet snel gecast zal worden: ik ben niet de bitch òf de grappenmaakster. Die afwisseling vind ik leuk en ik hoef niet per se heel beroemd te zijn."

9. Is het bijzonder om in Delft op te treden?
"Natuurlijk, want ik kom hier vandaan. Daarbij zat er woensdag aardig wat familie in de zaal en ik moet zeggen dat Theater de Veste ontzettend gastvrij is en goed voor de artiesten zorgt."

10. Heb jij nog een ultiem doel?
"Het lijkt me ontzettend leuk om eens in een kostuumdrama te spelen. Een serie over het leven van Vermeer zou daar natuurlijk perfect voor geschikt zijn. Wie weet dat het er nog eens van komt…"