Joel Leistra tijdens een sprintwedstrijd oriëntatielopen. (Foto: Kees Geers)
Joel Leistra tijdens een sprintwedstrijd oriëntatielopen. (Foto: Kees Geers)

Kampioenschappen oriëntatielopen in Delft!

DELFT - In het weekend van zaterdag 6 en zondag 7 april worden er twee kampioenschappen gehouden in Delft. Dit weekend is het namelijk tijd voor het Nederlands Studenten Kampioenschap én het Open Delfts Scholieren Kampioenschap Oriëntatielopen!

De sport oriëntatielopen is een relatief kleine sport in Nederland. Bij het lopen ga je zowel een fysieke als een mentale uitdaging aan doordat je tegelijkertijd met het lopen de kaart moet lezen en routekeuzes maakt. Op zaterdag 6 april strijden studenten op de campus van de TU Delft om de titel in het Nederlands Studenten Kampioenschap, op zondag 7 april zijn alle scholieren welkom in de binnenstad van Delft om mee te doen aan het Open Delfts Scholieren Kampioenschap Oriëntatielopen! Beide wedstrijden zijn in de open categorieën ook open voor lopers van andere leeftijden. De afstanden van de wedstrijden in Delft variëren tussen de 2,5 km voor de allerkleinsten tot 6 km voor de grotere lopers. Bij de start krijgen de deelnemers een kaart van het gebied waarin ze gaan lopen en met cirkels en rechte lijnen staan posten aangegeven waar je naartoe moet. Het is de bedoeling om deze posten zo snel mogelijk te vinden, de optimale route tussen de posten moet je zelf bepalen. Als hulpmiddel mogen de deelnemers een kompas gebruiken. "Ik vind het erg leuk dat de kampioenschappen dit jaar in Delft worden gehouden. Meestal moet ik ver reizen om aan een wedstrijd mee te kunnen doen. Ik hoop dat veel scholieren zich aanmelden", aldus de Delftse deelnemer Joel Leistra (16). 

Wie kan meedoen?
Scholieren en studenten kunnen meedoen in speciale kampioenschapsklassen. Ben je geen student of middelbare scholier? Dan kun je meedoen in de open categorieën. Er zijn routes die geschikt zijn voor beginners tot gevorderden en er zijn medailles te winnen! Voor meer informatie of aanmeldingen kun je terecht op www.nolb.nl.