Afbeelding
Foto:

Samuel Ira Scheffler over het behoud van de mensheid

Je ontkomt tegenwoordig bijna niet meer aan berichten over serieuze rampen die de mens in de komende eeuw te wachten zullen staan. Als de voorspellingen werkelijkheid worden, hoe zouden we daar dan op moeten reageren? 

Een veelgebruikte term is ‘langetermijndenken’, wat simpelweg betekent dat het voorkomen van een enorme ramp als topprioriteit gezien moet worden, zelfs als dat ten koste gaat van de aandacht die we aan andere problemen besteden. Als we deze redenering en de aanbevelingen die eruit voortkomen echter eens goed onder de loep nemen, zijn we dan werkelijk goed bezig?

Filosoof Samuel Ira Scheffler (1951) doceert aan de Universiteit van New York en houdt zich bezig met ethiek en politiek. Hij heeft onder andere het boek ‘Why Worry About Future Generations?’ op zijn naam staan. Tijdens de Van Hasselt Lezing zal hij samen met de aanwezigen kijken naar het belang van het overleven van de mensheid en nadenken over concrete oplossingen voor onze toekomst.

De Van Hasselt Lezing is een jaarlijks terugkerend gesprek over ethiek, vrede en rechtvaardigheid in ons moderne tijdperk. Frans van Hasselt was een dappere student uit Delft die in 1940 opstond tegen het ontslag van joodse professoren aan de universiteit. Hij werd opgepakt en bracht twee jaar door in het concentratiekamp Buchenwald.



De Van Hasselt Lezing vindt plaats op 22 november, vanaf 20.00 uur tot 22.00 uur, in de Van der Mandelezaal in het Prinsenhofmuseum. Wil je de lezing bijwonen? Meld je aan op
www.sg.tudelft.nl onder ‘Events’.