Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé Foto: KOOS BOMMELE

Een zoekende predikant en een verscholen kerk: P.A. de Génestet

Achter een poort aan de Oude Delft ligt een kerk verscholen tussen de huizen. Dat de kerk nogal verscholen ligt is ook geen wonder, want hier bevond zich ooit een schuilkerk, die in 1638 werd gebouwd. In 1896 werd de schuilkerk gesloopt en werd de Génestetkerk gebouwd voor de Remonstrantse Gemeente Delft. De kerk is vernoemd naar de in Amsterdam geboren dichter en theoloog Peter Augustus de Génestet (1829-1861) die vanaf 1852 zeven jaar lang als predikant diende in Delft. Boven de poort die naar het kerkgebouw leidt, hangt nog een portretmedaillon van de predikant.

De Génestet was in de tweede helft van de negentiende eeuw de bestverkochte dichter van Nederland. Hij schreef toegankelijke gedichten die veel humor bezaten maar ook wisten te ontroeren. In de tijd dat De Génestet leefde, was er een conflict gaande in Nederland tussen moderne en orthodoxe protestanten. Nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen zetten de moderne protestanten ertoe aan de Bijbel minder letterlijk op te vatten, terwijl de orthodoxe protestanten vasthielden aan hun opvattingen en de wereld zoals ze die hadden gekend. De Génestet liet in zijn gedichten blijken begrip te hebben voor de gewone gelovige, die niet meer wist wat hij moest geloven, en spoorde andere predikanten ook aan begrip te tonen voor de door twijfel geteisterde kerkgangers. De Génestet werd maar 31 jaar oud, maar wordt nog altijd herinnerd door zijn ontroerende gedichten, en de minder bekende maar wel naar hem vernoemde kerk in Delft. 

De Génestetkerk, inmiddels een rijksmonument, is in 2019 aangekocht door Arjen Pels Rijcken. Na verschillende ideeën voor de toekomst van het gebouw te hebben verzameld, besloot Arjen een ‘cultuurtempel' van de kerk te maken, waar onder andere muziekoptredens, lezingen en thema-diners kunnen plaatsvinden. Arjen verwacht in het tweede kwartaal van 2024 te kunnen aanvangen met de renovatie en verbouwing, en eind 2024 zou de opening van de cultuurtempel al kunnen plaatsvinden.