Afbeelding
Foto:

Camerettenfestival in HAL015

Camerettenfestival is in 1966 gestart als lustrumactiviteit van de studentenvereniging SSR in Delft. In korte tijd verwierf het festival naam met finalisten als Neerlands Hoop (Bram en Freek), Cabaret Ivo de Wijs en Don Quishocking. Jarenlang was Cameretten het enige in haar soort, met de finale in de aula van de TU Delft met 1500 bezoekers als jaarlijks hoogtepunt op het gebied van jong cabarettalent. Inmiddels is het festival uitgegroeid tot hét onafhankelijke podium waar nieuw aanstormend cabarettalent zich presenteert.

De halvefinalisten van Cameretten Festival 2023 trekken langs theaters om een try-out van hun act voor jou te spelen. Hilarische grappen, herkenbare typetjes, ongemakkelijke sketches en muzikale juweeltjes; tijdens de try-out tour komt van alles voorbij. Alsof je een rondreis maakt met de leukste, nieuwe cabaretiers en stand-up comedians als jouw reisleiders. Laat je verrassen door het kersverse cabarettalent van Cameretten. En jij kunt voortaan zeggen: ‘Ik was er als eerste bij voordat ze stadions uitverkochten.’

Cameretten ontdekt sinds 1966 de echte cabaretparels van de Nederlandse podia. Cabaretiers die eerder op het podium van Cameretten straalden en het pad hebben vrijgemaakt voor een nieuwe generatie aanstormend talent zijn onder anderen Brigitte Kaandorp, Plien en Bianca, Theo Maassen, Richard Groenendijk, Ronald Goedemondt, Daniël Arends, Jandino Asporaat, René van Meurs, Patrick Laureij, Alex Ploeg, Janneke de Bijl en Andries Tunru. Al decennialang gaat Cameretten ieder jaar weer op zoek naar hét nieuwe cabarettalent. Dit heeft een archiefkast vol uniek materiaal opgeleverd, zoals de selectievideo van Ronald Goedemondt, een geluidsopname van Herman Finkers en een ontelbaar aantal oude foto’s van Bert Visscher en Paul de Leeuw. Maar ook videobanden waarvan de inhoud nog onbekend is. De organisatie is druk bezig om dit archief te digitaliseren, zodat dit uitzonderlijk stukje geschiedenis niet verloren gaat.

De try-outs van de halvefinalisten zijn op vrijdag 17 november en zaterdag 18 november vanaf 20.30 uur te zien in HAL015, het pop-up theater van het Rietveld Theater op de Schieweg 15B. Tickets kosten 16 euro per stuk en zijn te koop via www.hal015.nl.