Afbeelding
Foto: KOOS BOMMELE

'Delft heeft ontzettend veel om trots op te zijn'

Delft Marketing heeft sinds 1 januari een nieuwe directeur. Michiel van der Schaaf komt oorspronkelijk niet uit Delft, maar kent de stad wel. “Het mooie van Delft is dat de hele stad vol met verhalen zit. Hoe langer je in Delft rondloopt, hoe meer de stad zich prijsgeeft. Delft heeft ontzettend veel om trots op te zijn. Daar mogen we echt wat minder bescheiden over doen. Ook de innovatieve geschiedenis, bijvoorbeeld. Al eeuwenlang verbindt Delft historie met toekomst.”

Komend jaar staat er een hoop op de planning voor Delft. Het toeristisch seizoen gaat traditiegetrouw van start met Pasen. "2023 is eigenlijk het eerste normale toeristische seizoen na corona, en daarmee een belangrijk seizoen voor Delft. Recreatie en toerisme zijn namelijk van groot belang voor de economie, het voorzieningenniveau en de leefbaarheid van de stad. De komende jaren zijn echt nodig om de bezoekerseconomie weer te laten herstellen.”
In de coronaperiode werd de toerismesector hard geraakt, maar de ondernemers van Delft hebben gedurende de pandemie absoluut niet stilgezeten. Samen met de gemeente is er nagedacht over hoe de bezoekerseconomie ook in de toekomst bij kan blijven dragen aan het leefklimaat van Delft. "De ambitie is dat in 2030 alle Delftenaren, direct of indirect, profiteren van de bezoekerseconomie. De bezoekerseconomie is geen doel, maar vormt een middel dat zorgt voor een fijne leefomgeving. We willen dat daar zoveel mogelijk mensen van mee profiteren.” 2023 is wat dat betreft goed begonnen, want dankzij het Vermeerjaar is er veel nationale én internationale belangstelling voor Delft. "Er wordt door verschillende partijen in Delft samengewerkt aan een stadsprogramma, een gecoördineerd activiteitenprogramma rond Vermeer. Er doen steeds meer partijen aan mee, en daardoor profiteren ook steeds meer partijen. Dat past heel goed binnen de Visie Toerisme Delft 2030.”
In het initiatief Visie Toerisme Delft 2030 is er nagedacht over samenwerking tussen Delftse ondernemers en spreiding van bezoekers. "Delft ontvangt ongeveer 3 miljoen Nederlandse bezoekers en ongeveer 1 miljoen buitenlandse bezoekers per jaar. We zijn een relatief kleine stad, en dat betekent dat spreiding van bezoekers in ruimte en tijd steeds belangrijker wordt.” Het jaar van Vermeer biedt de ultieme mogelijkheid om hier mee te oefenen. "Vermeer werkte en woonde zijn hele leven in Delft. Bezoekers willen graag zien waar hij is geboren, waar hij heeft gewoond, en waar hij het Gezicht op Delft heeft geschilderd. Dat zijn allemaal plekken die je kunt bezoeken.”
Een stad als Delft is volgens Michiel een perfecte omgeving voor samenwerking en spreiding. "Mensen staan hier dichtbij elkaar, de menselijke maat is hier nog aanwezig. De inwoners zijn bij elkaar betrokken en zijn ook vaak trots op hun stad.”