Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé Foto: KOOS BOMMELE

Van revolutionaire boekhandel tot sigarenspeciaalzaak

De oudste nog bestaande sigarenzaak van Delft, met een geschiedenis van 125 jaar, bevindt zich op de zuidoosthoek van De Vlouw met Vrouwjuttenland. De geschiedenis van dit pand gaat echter nog veel verder terug.
Omstreeks 1600, lang voordat hier een sigarenzaak kwam, woonde Heyndrick Jorissoon, een naaldenmaker, in dit pand. Jorissoon is de oudst bekende bewoner. Na zijn dood werd het pand nog bewoond door onder andere een kleermaker, een korporaal in dienst van de VOC en een havenwerker die ook dooddrager was.
Rond 1750 was het een winkelpand waar zeemleer werd verkocht. De zoon van de eigenaars van deze winkel, Gerard Verbeek, had echter een heel andere belangstelling dan zijn ouders. Hij werd dichter en raakte begeesterd door denkbeelden van het patriottisme. Hij richtte in 1778 met anderen in Delft het Dichtlievend Kunstgenootschap Tot Nut van Elkander op. Om geld te verdienen dreef hij in zijn voormalig ouderlijk huis een boekhandel met zijn vrouw. In 1784 werd Verbeek medeoprichter van het patriottische exercitiegenootschap ‘Tot herstel der Delftsche schutterij’. Toen Willem V een rampzalige nederlaag had geleden in de laatste Zeeoorlog met de Engelsen, ontstond een revolutionair klimaat in het land. Patriotten wisten in diverse steden het stadsbestuur over te nemen. Uiteindelijk zou ook Delft in de zomer van 1787 in handen komen van een patriottisch gezind stadsbestuur. Verbeek zou een groot aandeel hebben in deze plaatselijke revolutie. Hij was namelijk niet alleen boekhandelaar, maar vooral ook uitgever van politieke pamfletten en geschriften. In 1789 werd Verbeek samen met dertien anderen wegens patriottisme bij verstek veroordeeld tot eeuwige verbanning. Zijn achtergelaten bezit, zijn huis, werd in beslag genomen door de Staten van Holland.
Na de inbeslagname werden in dit pand nog vele beroepen uitgeoefend, waaronder stadsklokkenist, organist en meubelmaker. In 1887 werd er nog een comestibleszaak geopend, die al na vier jaar plaatsmaakte voor de voorganger van de huidige sigarenwinkel.