Afbeelding
Foto: KOOS BOMMELE

Het Varend Corso kent verschillende soorten deelnemers

WESTLAND - Varend Corso Westland kent veel verschillende soorten deelnemers: bedrijven, telersverenigingen, dorpen, buurtschappen, gemeentes en jeugd. Deze deelnemers varen mee in een categorie naar keuze. Binnen het corso kunnen we de volgende categorieƫn onderscheiden:

Corsoboten
Corsoboten varen mee onder een titel die binnen het thema valt. Hiervoor worden de platte westlanders gebruikt welke van oudsher de verse producten naar de veiling brachten. De boten zijn echter bijna onherkenbaar opgemaakt met decor en producten, waarbij de producten duidelijk onderdeel uitmaken van het decor. Denk bij de producten aan bloemen, planten, groenten, fruit en zaden. De afmetingen van deze boten zijn ongeveer 2 meter breed en tussen de 7 en 15 meter lang.

Zeilende westlanders
Deze unieke historische schepen, voorzien van luiken, beweegbare mast en zwaarden aan de zijkanten zijn van zichzelf al prachtig om te zien varen. Om deze reden worden deze boten alleen rijkelijk opgemaakt met Westlands product waarbij de uitstraling van de boot zelf intact blijft. Deze boten varen dan ook niet mee onder het thema van het corso en blijven dus duidelijk herkenbaar.

Kleine vaartuigen
Traditiegetrouw maakt ook een aantal kleine vaartuigen deel uit van de parade. Dit zijn vaak sloepen of vletten die kleiner zijn dan 7 meter. De deelnemers decoreren hun vaartuig rijkelijk met verse producten.

Bijzondere vaartuigen
Binnen het corso is er ook zeker ruimte voor bijzondere vaartuigen. Denk aan een pontonsloep die zelfstandig weet te varen of door een sleepboot wordt meegevoerd. Op deze manier kan een origineel decor varend door de wateren gaan waar bloemen en groenten prominent in verwerkt zijn.

Blooming Battle
MBO leerlingen varen mee namens hun vakschool en strijden mee om de eer met het mooiste arrangement. De leerlingen krijgen een vlet tot hun beschikking en krijgen als onderdeel van hun studie de opdracht hier een corsowaardige boot van te maken.

Jeugdcorso
De jongste deelnemers kunnen met elkaar de strijd aangaan binnen het jeugdcorso. Meerdere slepertjes met elk een drietal vletjes erachter vormen een bijzonder onderdeel binnen het corso, waarbij de jongste jeugd zijn of haar creativiteit kwijt kan.

Met het uitgebreide netwerk van het Varend Corso lukt het met de artistiek coƶrdinator altijd om tot een unieke boot te komen.