Afbeelding
Foto: KOOS BOMMELE

Jack Groenewegen en Paul van Koppen bedrijven 4 dagen topsport

DE LIER – Jack Groenewegen en Paul van Koppen maken al tien jaar deel uit van het Varend Corso. Aan boord van hun Westlander vervoeren zij sinds acht jaar de Corsodeelnemers van de kern De Lier. 

“Twintig jaar geleden hebben we de boot gekocht. We hebben de eerste jaren gevaren met een luchtgekoeld eencilindermotortje aan boord. Je kon dan wel varen, maar dat ding maakte zo’n herrie dat je elkaar niet kon verstaan. In 2010 hebben we er een automotor in laten zetten en sindsdien kunnen we varen en praten met elkaar. We hadden jaren naar het Corso gekeken en na de renovatie dachten we dat het wel leuk zou zijn om aan het Corso deel te nemen. We hebben ons toen meteen aangemeld.”

Vanaf 2012 heeft het duo Groenewegen / van Koppen jaarlijks de deelnemers van de Stichting De Lier Vaart Mee aan boord. “De eerste twee jaar hebben we met wisselende groepen gevaren, maar de laatste 10 jaar zijn de deelnemers van de Lier onze vast gasten. Drie dagen lang bedrijven we topsport. De eerste dag moet je er echt weer even inkomen, maar na een dag gaat alles eigenlijk als vanzelf. Meestal staan we tien dagen voor het Corso onze boot af zodat de bouwers aan de slag kunnen.”
De figuranten aan boord maken dat de schippers extra alert zijn tijdens de tocht. “Je kijkt wel langs de mensen heen, maar we zijn wel extra gespitst op hun veiligheid. Ze zijn voor 100% met hun spel bezig en soms komt er een brug aan waar ze even voor moeten bukken of een boom die over de boot hangt. Daarbij moeten we soms ook helpen bij het neerhalen of kantelen van decorstukken bij bruggen en dan is het handig dat we met zin tweeën zijn. We voelen ons verantwoordelijk voor de figuranten. Dat maakt het varen wel wat zwaarder, maar vier dagen achter elkaar staan dansen en swingen is veel zwaarder. De interactie tussen publiek en figuranten is geweldig om te zien. We staan echt te genieten achter op de boot.”

De Westlanddag ervaren de schippers als de mooiste dag. “Dat is een thuiswedstrijd, dan zie je zoveel mensen langs de kant staan en dan is het één groot feest. Trouwens dat geldt ook voor Delft en de Buitenwatersloot. Daar kunnen ze er ook wat van.” Dat het Corso dit jaar vier dagen duurt maakt de schippers niets uit. “Dat is een dag langer genieten. Ben trouwens wel benieuwd hoe Den Haag op ons reageert.”