Afbeelding
Foto:

Duit voor een Schuit: Het publiek als grootste sponsor

NAALDWIJK – Sinds een aantal jaren is het publiek, dat massaal op het Corso afkomt, de grootste sponsor van het Varend Corso. In 2011 werd de actie ‘Duit voor een Schuit’ voor de eerste keer geïntroduceerd. “Daar moesten met name de organisatoren van het Corso eerst wel aan wennen”, blikt Hen van de Laar, de initiatiefnemer destijds, terug. 

“Men vond het eigenlijk aanvankelijk een vorm van bedelen. Maar de actie sloeg echter meteen goed aan. We benaderden het publiek van twee kanten. Op de kades liepen leden van de scouting in Naaldwijk, duidelijk herkenbaar, getooid met narrenmutsen. Vanaf het water werd de eerste rij bezoekers benaderd vanaf bootjes die beschikbaar werden gesteld door Sjors Janszen van Paviljoen de Zweth."

"De eerste keer was al een groot succes want de penningmeester kon meteen al ongeveer 20.000 euro op de rekening bijschrijven. Dat was hard nodig want de organisatie van een Corso gaat echt flink in de papieren lopen. In de loop van de jaren werd de opbrengst alleen maar groter. In 2019 heb ik de actie voor de laatste keer georganiseerd en het stokje overgedragen aan mijn opvolger Ruud Zwinkels.”

Voor Zwinkels wordt het de eerste keer dat hij de verantwoordelijkheid voor de actie draagt. “Dat is best een hele verantwoording en een omvangrijke klus, maar het geeft ook wel weer heel veel voldoening”, zegt hij. “We krijgen zoals gebruikelijk de volle medewerking van de scouting in Naaldwijk. Voor hun onmisbare medewerking krijgen die mannen en vrouwen een klein stukje van de opbrengst van de actie. Dat kunnen ze trouwens best gebruiken want de scoutinggroep gaat een nieuw gebouw neerzetten en daar is heel veel geld voor nodig."


"Daarnaast heeft Sjors Janszen ook dit jaar weer zijn medewerking toegezegd. Hij stelt kosteloos twee elektrische bootjes beschikbaar waarmee vanaf het water kan worden gecollecteerd. De scouts zijn duidelijk herkenbaar aan hun kleurrijke narrenkappen en het emmertje waarmee ze het geld ophalen. Inmiddels is de actie ‘Duit voor een Schuit’ bij een groot deel van het vaste publiek bekend. Veel mensen hebben al een duit in de vorm van een één of twee euromunt in de hand voordat ze door de scouts benaderd worden. Als het zondagavond is en het Corso er op zit dan zijn we allemaal tot op de draad versleten, maar het maakt heel veel goed als we dan weer een topopbrengst kunnen noteren, want daar gaat het uiteindelijk om.”