De bewonersbijeenkomst in het wijkcentrum
De bewonersbijeenkomst in het wijkcentrum

OWee Bestuur betrekt bewoners bij invulling introductieweek

Algemeen

DELFT - Van 13 tot en met 17 augustus vindt de OWee plaats; de introductieweek voor de nieuwe lichting studenten in Delft. Het OWee Bestuur is al druk bezig met de voorbereidingen, en betrekt daar graag Delftenaren bij. Middels bewonersbijeenkomsten gaan de studenten graag het gesprek met burgers aan over ervaringen, zorgen en ideeën, om te komen tot een OWee die voor iedereen werkt.

Door Cheyenne Toetenel

Het is niet voor het eerst dat bewoners worden betrokken bij de invulling van de OWee. Voorgaande jaren vonden ook al bewonersbijeenkomsten plaats, alleen gebeurde dit pas in een later stadium. “We merkten dat deze gesprekken, zo rond juni/juli, te laat plaatsvonden om nog echt grote veranderingen te kunnen doorvoeren in onze plannen”, vertelt Berend de Vries, voorzitter van het OWee Bestuur. “Dit jaar hebben we gekozen om al in april een eerste bijeenkomst te plannen, zodat we nog wel grote stappen kunnen zetten om tips door te voeren in onze plannen en zorgen van bewoners weg te nemen.” 

De eerste bewonersbijeenkomst vond plaats op 3 april. “Na de presentatie van onze conceptplannen hielden wij met bewonersverenigingen een goede discussie. Aanwezigen deelden hun ervaringen en wezen op aspecten die zij dit jaar anders willen zien. Op veel van deze aspecten hebben wij tijdens de tweede bewonersbijeenkomst op 8 mei al terugkoppeling kunnen geven. Wij hebben de aanwezigen verteld wat we hebben veranderd in ons beleid en zijn vervolgens opgesplitst in drie werkgroepen om in kleiner gezelschap nog eens goed met elkaar te spreken over de drie onderwerpen die in de eerste bijeenkomst veelvuldig naar voren kwamen: fietsen, geluidsoverlast en de invulling van de OWee-evenementen zelf.” Een derde bijeenkomst staat ook al gepland, op 17 juli in wijkcentrum De Wending. “Hier zullen we terugkoppelen wat we hebben gedaan met de adviezen uit de vorige bijeenkomst en zullen wij de laatste informatie over de OWee met aanwezigen delen.” Tijdens de OWee zelf zullen de lijntjes ook kort zijn. “Net als vorig jaar bekijken we samen met de TU Delft, het OWee Bestuur, de brandweer, politie, handhaving, studentenverenigingen en DUWO de overlastmeldingen van de vorige dag en bespreken we hoe we deze vormen van overlast de rest van de week kunnen voorkomen.”
Berend geeft aan positieve reacties te hebben ontvangen van aanwezigen. “We merken dat mensen het fijn vinden om betrokken te worden in het proces.” Een voorbeeld van een concreet punt waar die betrokkenheid nu al toe heeft geleid is de inzet van susteams in de wijk Wippolder. “Dat zijn beveiligingskoppels die mensen op straat wijzen op het feit dat ze na 22.00 uur stil moeten zijn. Ook komen er op verschillende plekken in de stad mobiele abri’s te staan met daarop de boodschap om stil te zijn.” In de eerste bijeenkomst werd ook de wens gedeeld om tot 17.00 uur het volume van geluid lager te houden, zodat mensen nog kunnen werken. “Hier staat het OWee Bestuur positief tegenover, maar het oordeel ligt echter bij de vergunningverlening van de gemeente.” Ook de feedback op het sanctioneringsbeleid rondom deelnemers die zich misdragen is verwerkt. “Sanctioneren is maatwerk, er zijn meerdere mogelijkheden om deelnemers te straffen. Verenigingen die zich niet aan de regels houden omtrent alcohol, promotie of openingstijden, krijgen boetes opgelegd variërend van 50 tot 800 euro per overtreding.” Wat betreft alcoholoverlast die eerdere jaren werd ervaren, geeft Berend aan dat hierin al een flinke stap is gezet. “Tijdens de OWee vorig jaar is al 26 procent minder alcohol per deelnemer geschonken dan tijdens de laatste editie voor Corona. Dit jaar willen we verdergaan met die trend. We hebben hiervoor verschillende matregelen genomen: we werken met hard cups, er mag pas alcohol gedronken worden na 17.00 uur, en we promoten de slogan ‘0.0Wee, 100% 0kee’.”

Waarom is zo’n introductieweek nodig? Waarom niet overslaan, als inwoners er jaarlijks overlast door lijken te ervaren? Dat zult u zich misschien afvragen. Berend legt het ons uit: “De nieuwe lichting bestaat uit studenten vanuit heel Nederland, zelfs de hele wereld, die naar Delft komen. Ze komen terecht in een nieuwe stad, op een nieuwe campus met nieuwe mensen. Tijdens de introductieweek leren zij hun nieuwe omgeving in sneltreinvaart kennen, waarmee we willen zorgen voor een zo goed mogelijke start van hun studie. We zetten daarbij hoog in op het welzijn van de studenten. Het leren kennen van medestudenten is daar een belangrijk onderdeel van. Daarmee ontstaat een sociaal vangnet, wat vereenzaming tegengaat.” 

Inwoners die de OWee eens van dichtbij willen komen bekijken, zijn welkom. “Diverse onderdelen van de OWee stellen we open voor alle Delftenaren; de infomarkt op maandag en de openluchtbioscoop op dinsdag. Momenteel onderzoeken we de mogelijkheid om ook een nieuwe openbare activiteit toe te voegen aan ons programma; een sportief evenement in de Delftse Hout met onder meer een stormbaan, slip- & slidebaan en bubbelvoetbal. Hierover later meer!”