Jongeren verzamelden zich bij het speelveldje
Jongeren verzamelden zich bij het speelveldje

Jongeren in actie voor beter speelveld Buitenhof

Algemeen

DELFT - Bankjes om naar het voetbal te kijken, een overkapping, speeltoestellen voor de kleintjes en beter onderhoud van het groen. Het veldje achter de Debussyflat in Buitenhof kan zeker extra aandacht gebruiken. Als je er bijna dagelijks komt, zoals veel jongeren uit de buurt, hoef je niet niet lang na te denken wat dat dan allemaal zou kunnen zijn. Met hulp van de SP en het jongerenwerk van Delft voor Elkaar sloegen ze de handen ineen en schreven een kort manifest dat zij afgelopen zaterdag aan wethouder Karin Schrederhof overhandigden. Die hoefde niet lang na te denken en was enthousiast over de ideeën: ‘Komen jullie meepraten hoe we dit gaan doen?’

Beniam Edegho, jongerenwerker Buitenhof bij Delft voor Elkaar: “Samen met de SP hebben we deze dag georganiseerd. Met deze actie willen de kinderen en jongeren aandacht vragen voor hun dagelijkse leefomgeving. Het is heel goed voor de ontwikkeling dat zij zien dat je daar zelf, gezamenlijk, wat in kan veranderen. Ik ben daarom heel blij dat de gemeente heeft toegezegd samen met omwonenden een verbeterplan voor het veldje te maken.”

Feestelijke dag
Het is druk op het veld zaterdag. Er is een voetbalcompetitie, springkussen en barbecue. Een feestelijke bijeenkomst zoals deze is hier nog nooit geweest, vertellen een aantal aanwezige moeders. Ze vinden het leuk dat er iets georganiseerd is: “Dit moeten we eigenlijk elk jaar een keer doen!” SP-fractievoorzitter Lieke van Rossum: “In buurten met dure woningen is de buitenruimte meestal ook mooi, daar kom je een veldje als dit niet tegen. Maar de dikte van je portemonnee zou niet uit moeten maken voor hoe je omgeving eruit ziet en wat er te doen is.” Reden voor de Delftse partij om hier aandacht voor te vragen.

Drie jongens boden namens de groep hun wensen aan de gemeente aan. Namens de gemeente is wethouder Schrederhof er om het manifest van de jongeren in ontvangst te nemen. De jongens: “We komen hier in het weekend elke dag, en doordeweeks nog een paar keer. We willen heel graag een overkapping en meer om mee te spelen.” De dag was een groot succes, vindt Rien Fierst van de SP: “Het besef: het kan hier wel, je kunt samen je omgeving verbeteren. Dat is heel mooi. En de gemeente heeft beloofd aan de slag te gaan, dus het gaat echt lukken.”