Er zijn verschillende vormen van Oedeemtherapie. (Foto: PR)
Er zijn verschillende vormen van Oedeemtherapie. (Foto: PR)

Oedeemtherapie bij Fys’Optima Delft

Algemeen

DELFT - Bij de praktijk voor fysiotherapie Fys’Optima Delft kunt u naast fysiotherapie, manuele therapie en training ook terecht voor oedeemtherapie. Fysiotherapeute Daniela Cordaro is gespecialiseerd in het behandelen van oedeem.

Wat is oedeem?
Oedeem is een abnormale vochtophoping in het lichaam. Dit kan het gevolg kan zijn van kanker, bloedvatproblemen, littekens, bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Hierdoor kunnen de lymfevaten beschadigen met vochtophopingen als gevolg. Zwelling, pijn, tintelen, een zwaar gevoel; het zijn allemaal klachten die hieruit kunnen voortkomen.

Bij welke klachten kan oedeemtherapie verlichting geven?
Bij verstoringen in de normale lymfecirculatie die zich kunnen voordoen na behandelingen en operaties. Bijvoorbeeld na het verwijderen van de lymfeklieren, bij littekenvorming, bestraling en chemotherapie ten gevolge van de behandeling tegen kanker

Bij acute en chronische aandoeningen

Na ongevallen zoals kneuzingen of spierletsels

Stress gerelateerde klachten, darmklachten (denk aan obstipatie) of huidproblemen (zoals psoriasis)

De behandeling
Oedeemtherapie kan de vochtopname bevorderen door de lymfevaten te stimuleren. In de meeste gevallen wordt de behandeling vergoed door uw zorgverzekeraar vanuit de aanvullende verzekering. De therapie kan bestaan uit één of meer van de volgende technieken:

Manuele lymfedrainage
De Manuele Lymfedrainage is een zachte massagevorm die kan worden toegepast op het hele lichaam. Ritmisch oefent de oedeemtherapeut een heel zachte en spiraalvormige druk uit op de lymfeklieren en –banen. Deze massagetechniek is een techniek bedoeld om de afvoer van het lymfevocht te stimuleren en de waterhuishouding van het lichaam te herstellen tot een optimaal evenwicht. Bij het afnemen van de zwelling – ofwel het oedeem - kan het beschadigde weefstel beter herstellen.

Compressietherapie
Letterlijk betekent dit ‘drukbehandeling’. Hierbij wordt gebruik gemaakt van elastische zwachtels om het vocht in je arm of been en daarmee de omvang terug te dringen. De zwachtels geven een continue druk die het uittreden van het vocht tegen gaat en ondersteuning geeft bij de afvoer van lymfe. Voor een succesvolle behandeling is lichaamsbeweging erg belangrijk.

Oefentherapie
Deze vorm van therapie wordt ingezet voor het verbeteren van de vochtafvoer, beweeglijkheid en voor het verhogen van de spierkracht.

Voorlichting
Informatie over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp waarmee je thuis aan de slag kunt gaan.

Omdat iedere klacht anders is zal er een in eerste instantie een intakegesprek plaats vinden waarin u samen met de therapeute een behandelplan opstelt, afgestemd op uw persoonlijke situatie en doelen. Heeft u vragen of bent u benieuwd of de behandeling u zou kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 015-2565900 of info@fysoptimadelft.nl.