Anouk uit Rijswijk en Petra uit Den Hoorn nemen deel aan Expeditie IBD.
Anouk uit Rijswijk en Petra uit Den Hoorn nemen deel aan Expeditie IBD. Foto: Joris Aben

Expeditie IBD: bergbeklimmen met een chronische ziekte

DEN HOORN / RIJSWIJK - Op donderdag 19 mei is het Wereld IBD Dag. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de chronische darmontstekingsziekte colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. In Nederland kampen ongeveer 1 op de 200 mensen met deze ziekten, ook wel Inflammatory Bowel Disease genoemd. Symptomen als hevige buikpijn, vermoeidheid en diarree zorgen bij mensen met IBD voor allerlei uitdagingen gedurende hun leven.

Eind juni 2023 beklimmen Petra Barnhoorn (47) uit Den Hoorn en Anouk Verbakel (33) uit Rijswijk samen met 12 anderen, die net als zij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebben, de hoogste berg van Oostenrijk. De Grossglockner is 3798 meter hoog. Deze berg beklimmen is voor mensen zonder chronische ziekten al een uitdaging. Mét IBD (Inflammatory Bowel Disease) is het, wegens de onvoorspelbaarheid van symptomen als vermoeidheid en buikpijn, een nog grotere uitdaging. Petra vertelt: “Ik wil anderen laten zien dat er met doorzettingsvermogen, wilskracht, en de steun van naasten en deskundigen ontzettend veel mogelijk is.”

 Expeditie IBD is een idee van Maag-, Darm- en Leverarts Vincent de Jonge van het Albert Schweitzer ziekenhuis, die vaker sportactiviteiten organiseert voor IBD'ers. Hij stelde zijn idee voor aan Menne Scherpenzeel, directeur van Crohn & Colitis NL, die ook erg enthousiast was. Beiden zullen aan de klim deelnemen. Het doel van de expeditie is het promoten van een gezonde leefstijl. De deelnemers van Expeditie IBD halen met hun beklimming geld op. Het opgehaalde bedrag zal door Crohn & Colitis NL gebruikt worden om drie leefstijlevents te organiseren, om iedereen met IBD kennis over een gezonde leefstijl te verschaffen.

Kijk voor meer informatie en om te doneren op www.crohncolitis.digicollect.nl.