Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé Foto:

Door de lens van Koos: Dodenherdenking

DELFT - Op 4 mei werden de vele slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, en van oorlogsgeweld sinds die tijd, herdacht. Ook in Delft vonden op meerdere locaties herdenkingen plaats.

Bij het Indiëmonument op het Sint Agathaplein vond een herdenking ter ere van gesneuvelde oud-Indië-strijders plaats. Bezoekers werden ontvangen bij BAR/BAAR en liepen vanaf daar een stille tocht naar het monument toe, waar burgemeester Van Bijsterveldt een toespraak gaf en kransen werden neergelegd.
De herdenking op de algemene begraafplaats Jaffa stond in het teken van iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwam. Ook tijdens deze herdenking gaf burgemeester Van Bijsterveldt een toespraak. Een voordracht werd verzorgd door de leerlingen van de Laurentius Praktijkschool. Vervolgens liepen aanwezigen een stille tocht langs oorlogsgraven en het oorlogsmonument. Op het monument op de begraafplaats staan de namen van de strijders die in de eerste meidagen van 1940 sneuvelden in Delft.
In de Nieuwe Kerk vond ook een herdenkingsdienst plaats. Zoals ieder jaar kon er worden deelgenomen aan een stille tocht vanaf de Markt naar de Nieuwe Plantage, waarbij werd stilgestaan bij een ieder die is gesneuveld voor het behoud en herstellen van de vrede, zowel in als buiten Nederland. Burgemeester Van Bijsterveldt gaf, na de twee minuten stilte, wederom een toespraak en ook bij het verzetsmonument aan de Nieuwe Plantage werden kransen neergelegd.
De laatste herdenkingsdienst van de dag vond plaats in de synagoge, onder het motto: zolang je naam genoemd wordt, ben je niet vergeten. Tijdens deze dienst werden de namen van Joods-Delftse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen voorgelezen en werd het Jizkor, een gebed ter nagedachtenis aan de gestorven, uitgesproken.

Meer foto's van Koos zijn te vinden op www.delftopzondag.nl.

Foto: Koos Bommelé