Leo Quack en de Hoffotograaf werden vorige week door Martin Reitsma verrast met twee kaarten voor een concert van Ruth Jacott in Aalsmeer en beleefden er een geweldige avond. (foto: Koos Bommelé)
Leo Quack en de Hoffotograaf werden vorige week door Martin Reitsma verrast met twee kaarten voor een concert van Ruth Jacott in Aalsmeer en beleefden er een geweldige avond. (foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Bij nacht en ontij met Leo Quack

In deze tijden, waarin toch wel veel geklaagd wordt, wil ik positief aftrappen. Doris en ik zijn oma en opa geworden van een prachtig mannetje, kleinzoon Joep, die de naam Quack in ieder geval weer een generatie door laat leven. Daarnaast was de zeventigste verjaardag van Jan Middendorp één groot feest. In de zon met een grote club herinneringen ophalen: het leek wel een reünie. Ook de drie middagen, waarbij SEP en haar vrijwilligers bij elkaar zo’n zesentwintighonderd basisschoolscholieren enthousiasmeerde voor de voetbalsport toverde een glimlach op mijn gezicht, maar een nog grotere lach op de gezichten van al die kinderen.

Terug naar toen
Dan was er ook de laatste weken nog heel veel te beleven. Denk aan het optreden van een Doe Maar tributeband in het Cultuurlab. Bij dit soort avonden zie je dat mensen graag even teruggaan in de tijd en het leidt ook nooit tot problemen. Dat zal op 20 mei bij de 60's party in de Schaapskooi niet anders zijn. Die hang naar vroeger zie je ook terug bij muziekliefhebbers. Ze schakelen weer terug naar vinyl en tijdens de Record Store Day bij Velvet twee weken geleden, leidde dat tot een mooie middag met schitterend weer en geweldige muzikanten.
Ook de voorrondes van de Peter Tetteroobokaal bij STECK waren een succes. Er is duidelijk wie in juli op het podium hun kunsten mogen komen vertonen. Het is jammer dat soms het optrommelen van publiek belangrijker is dan de kwaliteit van de muziek, maar zo werkt dat nou eenmaal. Hopelijk weten René Steijger en de organisatie ervoor te zorgen dat het festival met die geweldige line-up gratis kan blijven, want ik begreep dat dat geen vanzelfsprekendheid is.
Dan was er ook nog de verjaardag van de Koning. Tijdens Oranjekoorts merkten de Hoffotograaf en ik dat we hier toch wel wat oud voor worden. Ik kan me voorstellen dat je een pilletje nodig hebt om van die muziek te genieten. We vertrokken dan ook wat eerder om bij ALEV nog wat te eten. Na een klein uurtje stond het er helemaal vol en bijna iedereen bestelde een kapsalon. We vonden het fascinerend om te zien.
Datzelfde gold voor de mensenmenigte tijdens Koningsdag. Wat was het druk in de stad en wat werd er veel geld uitgegeven aan hapjes en versnaperingen. We hebben dus nog genoeg te besteden.

Herdenking
Dan herdachten we op 4 mei het feit dat we achtenzeventig jaar geleden bevrijd zijn. Het werd wel duidelijk dat we steeds meer gaan zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is met die rare dictators van tegenwoordig. Wat waren er veel mensen, ook uit jongere generaties. Ik begreep dat in Rijswijk de kransen na afloop in het water zijn geschopt door vandalen. Ik kan voor hen maar één straf bedenken: ook dat water in, maar dan met een blok beton aan hun voeten.
Tot slot werd er voor het eerst een Bevrijdingsfestival georganiseerd op het Doelenplein. Ook dit wisten de mensen te vinden en de vrijheid werd goed gevierd. Verder nam afgelopen dinsdag Rob van der Pas, die namens de gemeente Delft contactpersoon voor de horeca was, afscheid. Dit ging er soms knetterend aan toe, maar we kwamen er altijd uit. Ik hoop dat hij van zijn welverdiende pensioen gaat genieten.
Tot slot is er de komende maand weer van alles te beleven. Hierbij wil ik wel even extra aandacht besteden aan de Golden Tenloop op Hemelvaartsdag: wat is dat elk jaar weer een prachtig evenement.