Het D.E.M.O. weekend in 2018.
Het D.E.M.O. weekend in 2018.

DSC streeft naar verbinding met D.E.M.O. weekend

Algemeen

DELFT - Van 19 mei tot en met 21 mei vindt het Delftse Eenheid Muziek & Ontwikkeling (D.E.M.O.) weekend plaats. Dit weekend wordt georganiseerd door Stichting Leven in Delft (LID), een Stichting die in het leven is geroepen door het Delftsch Studenten Corps (DSC) en zich al tien jaar lang inzet voor het versterken van de band tussen Delftenaren en studenten. “We zijn als studenten natuurlijk ook inwoners van Delft, maar eigenlijk zijn we te gast,” vertelt Maarten Kokshoorn, voorzitter van DSC. Studenten verblijven maar een beperkte tijd in Delft, maar spelen wel een aanzienlijke rol in het leven in deze stad. Daan Poutsma, voorzitter van Stichting LID, vertelt: “We willen studenten en Delftenaren elkaar laten ontmoeten tijdens de D.E.M.O. dagen. Veertig jaar geleden vierde de hele stad feest tijdens het Lustrum van DSC. Dat willen we graag terugbrengen.” “We zien de laatste tijd dat studenten en Delftenaren een beetje langs elkaar heen leven,” merkt Olivier Lam, marketeer van Stichting LID, op. Tijdens het D.E.M.O. weekend zullen verschillende gratis toegankelijke evenementen plaatsvinden die de inwoners van Delft een kijkje in het studentenleven geven, maar voornamelijk verbinding moeten creëren tussen Delftenaren en studenten. “Iedereen is welkom,” benadrukken de drie DSC-leden.

Door Christine Lvov

Programma
Op vrijdag 19 mei worden Delftenaren uitgenodigd op de DSC-sociëteit aan de Phoenixstraat. Er worden drie rondleidingen gegeven in het historische pand, en er zal onder andere verteld worden over de geschiedenis van DSC en de rol die DSC heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Ook worden tijdens dit evenement historische boeken en foto’s uit het archief van DSC geëxposeerd.
Op zaterdag 20 mei zijn er op de Markt verschillende DreamTeams van de TU aanwezig, om hun projecten en in sommige gevallen zelfs prototypes te tonen, om de inwoners van Delft zo een beeld te geven van wat er op de universiteit gebeurt. Daarnaast zijn er twee sprekers te gast en treden er lokale bands op. Lokale ondernemers bieden tijdens dit evenement hapjes en drankjes aan.
Op zondag 21 mei wordt het weekend ontspannen afgesloten met de jaarlijkse openlucht bioscoop, die in samenwerking met Virgiel, Sint Jansbrug, SVD en Stud wordt georganiseerd. Er zullen zowel een kinderfilm als een film voor volwassenen worden vertoond. Ook tijdens de openluchtbioscoop bieden lokale ondernemers versnaperingen aan.
“We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: het is echt de bedoeling dat de aanwezigen het gesprek met elkaar aangaan. Alle activiteiten zijn bedoeld om ons met elkaar te verbinden,” vertelt Daan.
Het volledige programma is te bekijken op www.stichtinglid.nl.

Initiatieven
Het D.E.M.O. weekend is niet het enige initiatief van Stichting LID. Het hele jaar door en op verschillende manieren probeert deze stichting iets terug te doen voor de stad waar ze te gast zijn. Maarten: “Dit jaar is er al een daklozendiner georganiseerd, vierden we Sinterklaas met kinderen die het minder breed hebben en zijn we gaan bowlen met vluchtelingen.” DSC neemt met Stichting LID het voortouw in het samenbrengen van studenten en Delftenaren, maar betrekt hierbij ook zoveel mogelijk andere studenten. Maarten: “In samenwerking met bijvoorbeeld Virgiel, Sint Jansbrug en SVD hebben we een veel groter bereik.” Daarnaast probeert Stichting LID met haar initiatieven zo goed mogelijk in te spelen op de behoeften van de stad. “We kunnen wel van alles organiseren, maar dat kan bij sommige inwoners ook slecht vallen,” vertelt Maarten. Het is de bedoeling dat de inwoners van Delft daadwerkelijk iets hebben aan de initiatieven van Stichting LID, ook op de lange termijn. Vandaar dat de stichting goed contact onderhoudt met de inwoners van de stad, maar ook met de gemeente Delft. “We gaan in gesprek met de inwoners, bijvoorbeeld via buurtvergaderingen, en leggen onze plannen aan ze voor,” vertelt Olivier. Delftenaren kunnen echter ook met hun eigen initiatieven terecht bij Stichting LID. Daan: “We proberen zoveel mogelijk mensen te benaderen en we krijgen heel veel suggesties, ideeën en op- en aanmerkingen. Daar zijn we heel blij mee. We staan altijd open voor feedback.” Contactgegevens van Stichting LID zijn te vinden op
www.stichtinglid.nl.

Momentum
Op woensdag 31 mei vindt, ter ere van het 35e Lustrum van DSC en in samenwerking met de TU Delft, ook Momentum plaats. Dit evenement, voor en door TU-studenten en -alumni, staat in het teken van duurzaamheid. Er kan deel worden genomen aan workshops en er zijn verschillende sprekers, waaronder Frans Timmermans, Rob Jetten en Christiana Figueres. Ook niet-studenten kunnen hierbij aanwezig zijn. Kaartjes zijn verkrijgbaar via www.vol-dsc.nl.