Eco-Runner waterstofauto
Eco-Runner waterstofauto Foto:

Delftse studenten onthullen de efficiëntste recordbrekende waterstofauto ooit

DELFT - “De belangrijkste boodschap is dat we allemaal een bijdrage moeten leveren, en wel nu”, aldus het Eco-Runner Team Delft. Elk jaar bouwt dit studententeam een efficiëntere waterstofauto, en dit jaar bouwen ze wat ‘s werelds meest efficiënte waterstofauto ooit moet worden. Dinsdag werd de auto onthuld.

Dit jaar legt het team de lat hoog. Er is de ambitie om het wereldrecord te verbreken voor de langste afstand ooit gereden door een waterstofauto zonder te tanken. Hierbij moet het team minimaal 2056 kilometer rijden op minder dan één kilo waterstof.
Op de avond van de onthulling van de auto werd voorafgaand een paneldiscussie gehouden over verschillende onderwerpen omtrent waterstof en de toepasbaarheid daarvan. Het panel bestond uit Diederik Samsom, Coby van der Linde, Stephanie Kool-Claessens en Thijs ten Brinck, die ingingen op de toepassingen van waterstof. Wat volgde was de onthulling, waarvoor Bob van Dijk, een student van het Eco-Runner Team Delft, in het autootje het podium op reed. Hij lichtte het unieke ontwerp van de auto toe, wat uiteindelijk moet leiden tot een nieuw wereldrecord. Om dit te doen hebben de ingenieurs gekeken naar een verbetering van robuustheid en weerstand. De weerstand wordt verminderd door de verhoogde onderkant en een verbetering in de aerodynamische vorm. De banden hebben een 300 keer lagere frictie, en de sturing gebruikt significant minder energie.
Vervolgens namen ze het publiek mee naar het jaar 2050 in een virtual reality segment. Daar stonden twee teamleden die het publiek lieten zien hoe hun visie op een duurzame toekomst eruit ziet: alle auto's kleiner, lichter en aerodynamisch. Ook lieten de studenten zien hoe de toekomst van ‘shared mobility' eruit gaat zien, waar mensen samen duurzamer en efficiënter met transport om gaan.
Eind juni weten we of het wereldrecord is gevestigd.