Het kloppend hart van Stichting Op-Nieuw, waarbij Louise liever niet voor de camera wilde.
Het kloppend hart van Stichting Op-Nieuw, waarbij Louise liever niet voor de camera wilde.

Straattaal klinkt deze week uit: Herman Gorterhof

Algemeen

Tekst en foto’s: Rianne Dekker

HANS VAN DER BURGH
Hans van der Burgh (bijna 69) zegt gekscherend “overal” te wonen. En daar bedoelt hij niet in de laatste plaats Buurthuis Het Voorhof mee. In het enige geprivatiseerde buurthuis van Delft zetelt Hans dagelijks uit naam van de door hem opgerichte Stichting Op-Nieuw. Samen met Louise Bos en Conny Blikman vormt hij het kloppend hart van dit leer/werkbedrijf, dat mensen en met name jongeren met een achterstand tot de arbeidsmarkt weer in het zadel helpt. Het buurthuis kun je gerust hun tweede thuis noemen.

Hans, afkomstig uit het onderwijs, is Op-Nieuw twaalf jaar geleden naar eigen zeggen gestart “uit frustratie”. “Ik gaf les aan de praktijkschool en zag mijn leukste leerlingen vaak dit onderwijs voortijdig verlaten omdat ze niet de bedoelde individuele begeleiding kregen. Maar het waren wel mijn jongens. Waarvoor nog steeds geld werd gevangen, ook toen ze al weg waren… Dit alles frustreerde me enorm en daarom ben ik voor mezelf begonnen met Op-Nieuw”. De stichting heeft in de wijk Ypenburg de goedlopende Fietsacademie, een opleidingscentrum in het pand van Rataplan, waar cliënten fietsen een tweede leven inblazen door alle vormen van fietsreparatie, met eventuele haal- en brengservice. Op jaarbasis worden daar zo’n duizend opgeknapte fietsen verkocht. Zoon Walter (06-34974684) is daar leidinggevende en de trots van vader Hans. 

Eigen buurthuis
Sinds maart vorig jaar huurt Op-Nieuw een ruimte in het buurthuis. “Dat we in het kader van leren/werken met onze cliënten opknappen. Het buurthuis betaalt de onderdelen en wij voeren de werkzaamheden uit. Het mes snijdt zo aan twee kanten: het buurthuis is blij en wij ook!”, aldus Hans. De grote wens van de stichting Op-Nieuw is echter een eigen buurthuis in Delft, zodat er meer ruimte is voor het begeleiden van jongeren die bijvoorbeeld fietsenmaker, schilder of automonteur willen worden. “Hier beginnen we dan met oefenen”, aldus Hans. “In Delft zijn twaalf buurthuizen onder het beheer van Sportfondsen. Dit kost veel geld. Wij vragen de gemeente Delft: geef ons een eigen buurthuis, waar we een leer/werkbedrijf van maken. Het Rijk stelt dan in het kader van zorggelden een bepaald bedrag per jongere beschikbaar. We zijn dan ook op zoek naar jongeren met een Pgb- en WMO indicatie. Ook begeleiders zijn welkom. Op dit moment draait Op-Nieuw met vier cliënten met een Pgb-indicatie en twee met een zorgindicatie. We zoeken gepaste uitbreiding. We willen het namelijk allemaal niet te groot maken. Dan kunnen we onze cliënten de juiste aandacht blijven geven en zelfs een stapje verder gaan door hen niet de eeuwige zorg te blijven bieden, maar te streven naar steeds meer loslaten. Uiteraard wel met elastiekje!
Onder de projectnaam “Opnieuw aan de slag” zet de stichting zich in om cliënten te helpen op het gebied van administratie, re-integratie, dagbesteding en vissenopvang. Wie over deze laatste categorie alles kan vertellen is Marcel Boerman.

MARCEL BOERMAN
Marcel (48) is cliënt bij de Stichting Op-Nieuw. Door een verstandelijke beperking in combinatie met tragische gebeurtenissen in zijn privéleven kwam hij op een gegeven moment in persoonlijke problemen. Met de hulp van Op-Nieuw heeft hij thuis en op zijn werk alles weer redelijk op de rails gekregen. Hij woont op een steenworp afstand van het buurthuis, waar hij vanaf zijn eigen bureautje zijn bedrijf Vissen Opvang Nederland runt.

Ruim dertig jaar geleden startten Marcel en zijn vader vanuit hun woning met de vissenopvang. Hij behaalde alle daarvoor benodigde papieren. Toen zijn vader in 2016 overleed beloofde Marcel de zaak voort te zetten. “En dat is tot op heden gelukt”, zegt hij niet zonder trots. Hij legt uit hoe hij te werk gaat met Vissen Opvang Nederland. “Mensen die vanwege een overlijden, ontruiming of te hoge energiekosten hun aquarium niet meer kunnen verzorgen, kunnen deze bij mij brengen of ik kom hem halen. Ik verzorg de vissen en houd het aquarium schoon. Soms is het tijdelijk, en soms blijvend. In het laatste geval verhuur ik dan zo’n aquarium bijvoorbeeld aan scholen of instellingen of zet ik hem via Marktplaats te koop. Maar wel na de door de Dierenbescherming verplichte quarantaine tijd. Ik heb een Google account waarop men me kan vinden, ook in de zoektocht naar bepaalde vissoorten bijvoorbeeld. Hoewel mijn bedrijf Vissen Opvang Nederland heet, wil ik het verzorgingswerk wel tot de regio beperken. Maar bakken ophalen door heel Nederland is geen probleem”.

Thuis thuis en werk werk
Omdat de aquarium opvang op een gegeven moment buiten de perken ging, raakte de woning van Marcel zo vol dat hij er niet meer in kon leven. Toen heeft de stichting Op-Nieuw ingegrepen en het aantal aquariums meer dan gehalveerd. In het buurthuis wordt plaats gemaakt voor vier bakken en de rest is ondergebracht bij bijvoorbeeld scholen en buurthuizen. “Zodat thuis weer thuis en werk weer werk is geworden”, aldus Marcel, die met het oog op de vissenopvang enige tijd geleden zelfs op tv is geweest in “Typisch Buitenhof” van de EO.

Marcel is heel blij met de interventie in zijn leven door Op-Nieuw. Zijn persoonlijke verleden ging hem in de weg zitten, waardoor hij niet verder kon groeien. De stichting heeft hem zorgen uit handen genomen door zijn problemen in kaart te brengen en naar gerichte oplossingen te zoeken. “Wat ik nu bereikt heb is allemaal positief”, zo zegt hij. Conny Blikman is in zowel de thuis- als werksituatie zijn persoonlijk begeleidster.

CONNY BLIKMAN
Conny Blikman woont in dezelfde flat als Marcel en is daardoor goed bereikbaar met het oog op zijn begeleiding vanuit Op-Nieuw. Het buurthuis en thuishonk van de stichting is voor haar vlakbij en maakt de afstand woon-werkverkeer dus zeer klein. Een tweede thuis binnen handbereik, wat wil je nog meer?

Conny (bijna 59) heeft altijd in de horeca en zorgsector gewerkt. “Ik heb een tijdje als vrijwilligster bij Humanitas gewerkt en hielp ouders waarvan de kinderen net niet uit huis werden geplaatst”. Ze is moeder van twee volwassen kinderen en oma van drie kleinkinderen. “Vriendjes van mijn kinderen kwamen ook altijd al naar me toe als ze een probleem hadden”, zo vertelt ze. Dit zegt sowieso iets over haar natuurlijke uitstraling. Vanuit Schakenbos in Leidschendam komen wel eens jongeren, waar men daar geen kant mee op kan, naar Op-Nieuw. Het team gaat dan in een ontspannen setting kijken wat voor vlees het in de kuip heeft om een plan van aanpak te maken. De jongeren komt dan stage lopen bij de stichting. Het voordeel daarvan is dat deze dan even in een andere omgeving zijn en weg uit de sores. En ook nog een zakcentje verdienen. “Dan leren ze werken voor hun geld en de waarde van het geld kennen”, aldus Conny. “Wij benaderen hen positief. En dan gebeurt het soms ineens dat je zomaar een knuffel krijgt of dat ze zelf met verhalen komen. Dan heb je hun vertrouwen gewonnen”. “Ze noemen ons zelfs vaak moeder”, valt Louise Bos haar bij.

LOUISE BOS
Louise Bos (bijna 57) houdt zich bezig met de administratie van Op-Nieuw. Bijna dagelijks is zij in het buurthuis te vinden achter de computer, maar levert door een stukje levenservaring ook op een andere manier een grote bijdrage aan de stichting.

De moeder van vier kinderen in de leeftijd van 16 tot 27 jaar woont al 28 jaar in de Poptahof. “Er wonen veel jongeren met problemen, die ik altijd heb begeleid in vrijwilligerswerk bij de Speelbal. Ik heb ze vaak meegemaakt van klein naar groot om het zo maar te zeggen”. Deze ervaringen komen haar werk bij Op-Nieuw nu ten goede. Oprichter Hans noemt haar een fijne collega en een natuurtalent in de omgang met jongeren. “Het zit in je, het is een gave”, zo zegt hij. Waarop Louise alleen maar kan antwoorden: “Het is gewoon heel mooi om te doen!” Zo roemt ze ook het werk met de aquariums van Marcel, die ze ook als teamlid ziet. “Voor jongeren met bijvoorbeeld adhd kan een aquarium heel rustgevend zijn”.

Louise en haar teamleden zijn het er unaniem over eens dat ze zich thuis voelen bij elkaar. “Je kunt hier gewoon zeggen wat je vindt en voelt en hoeft je nergens voor te schamen. Het voelt als één grote familie!”

Hans van der Burgh , de geestelijk vader van Op-Nieuw.
KODAK Digital Still Camera
Marcel Boerman runt vanuit het buurthuis zijn Vissen Opvang Nederland.
Conny Blikman heeft het zorghart op de juiste plaats.