De degradatie naar de vierde klasse is een domper voor SEP, maar Tyler van Baalen heeft het er wel naar zijn zin. "De sfeer is hier altijd goed en we hebben een jonge ploeg waar nog veel rek in zit." (foto: Roel van Dorsten)
De degradatie naar de vierde klasse is een domper voor SEP, maar Tyler van Baalen heeft het er wel naar zijn zin. "De sfeer is hier altijd goed en we hebben een jonge ploeg waar nog veel rek in zit." (foto: Roel van Dorsten)

SEP degradeert na seizoen vol pech, maar kijkt hoopvol vooruit

sport

DELFT - SEP heeft op sportief vlak een teleurstellend seizoen achter de rug, vindt Tyler van Baalen. Een 5-2 nederlaag bij CVC Reeuwijk betekende dat degradatie naar de vierde klasse onontkoombaar is voor de mannen van Marcel de Letter. 

Door Alphons de Wit jr. 

Groot is het contrast met het afgelopen seizoen, toen de roodgelen de finale van de nacompetitie om promotie naar de tweede klasse speelden. “In dat seizoen zat het juist allemaal wel mee, waardoor we op de derde plaats van de competitie eindigden”, vertelt spits Tyler van Baalen. “We bereikten zelfs de finale van de nacompetitie tegen RVC ‘33. Het wrange was dat we in die wedstrijd tegen RVC ‘33 misschien wel de slechtste wedstrijd van het seizoen speelden. We verloren met 1-2 en daardoor promoveerden we net niet naar de tweede klasse.”

Groot contrast
In een jaar kan veel gebeuren, want nog geen elf maanden later kan SEP zich opmaken voor een komend seizoen in de vierde klasse. “En dat is wrang, want ik denk niet dat het zover had hoeven komen”, vertelt Van Baalen. “In de eerste seizoenshelft hebben we denk ik teveel punten laten liggen, terwijl dat niet nodig was. Als je zo’n slechte start hebt, is dat niet goed voor het vertrouwen. Bij ons is de sfeer onderling altijd wel goed, maar als de resultaten uitblijven, heeft dat toch gevolgen. Toen we eenmaal de ommekeer hadden ingezet, brak de winterstop aan den daarna ging het weer de verkeerde kant op. De laatste weken merkte je dat de spirit er wel weer wat meer was, maar uiteindelijk bleek dat niet genoeg om degradatie af te wenden.”
Neem afgelopen zaterdag: SEP verloor met 5-2 van CVC Reeuwijk, een ploeg waar het begin december nog met 2-0 van won. “Maar zoals wel vaker dit seizoen kwamen we veel te vroeg op achterstand. Dat trokken we recht, maar vlak voor rust werd onze 2-2 ten onrechte afgekeurd. Direct na de pauze maakten zij de 3-1, waarna we goed terugkwamen. Op het moment dat iedereen de gelijkmaker verwachtte, maakten zij de 4-2. Op zo’n moment moet je, zoals wel vaker dit seizoen, risico nemen om weer langszij te komen, maar profiteerden zij van de ruimte die wij achterin weggaven.”

Multi-inzetbaar
Waar Van Baalen de afgelopen seizoenen vooral indruk maakte met het aantal gescoorde doelpunten, speelde hij voor de winterstop als centrale verdediger. “In die periode waren er achterin nogal wat blessures en de trainer wilde wat meer voetbal van achteruit. We kennen elkaar al lang vanuit de jeugd en hij weet dat ik in die tijd centraal achterin speelde. Daarop posteerde hij me op die plek. Dat vond ik geen probleem, want als ik op die manier van waarde kan zijn voor het elftal vind ik dat natuurlijk ook prima: uiteindelijk beslist de trainer. En het bleek te werken want het was misschien wel onze meest succesvolle periode van het seizoen.”
 Ondanks de degradatie is de sfeer naar omstandigheden goed op sportpark Tanthof-Zuid. “Natuurlijk zou die nog beter zijn als we bovenin mee zouden draaien, maar onderling hebben we het gewoon hartstikke leuk. We kennen elkaar allemaal al lang, spelen al best een tijd samen en zijn eigenlijk gewoon een vriendenelftal dat op een heel behoorlijk niveau speelt. Dat betekent niet dat we niet kritisch op elkaar kunnen zijn; integendeel. Als we iets op onze lever hebben, kunnen we elkaar goed de waarheid vertellen. Dat doen we alleen wel binnenskamers. Dan kan het er best even fel aan toe gaan, maar na afloop in de kantine praten we dat ook wel weer uit. Verder vind Marcel (de Letter, red.) het belangrijk om de sfeer erin te houden. Hij geeft aan dat we met onze kop omhoog moeten blijven voetballen. Dat geldt natuurlijk ook voor de laatste drie wedstrijden van het seizoen.”

Zaterdagvoetbal
Net als de meeste regioploegen, maakte SEP dit seizoen de overstap van de zondag naar de zaterdag. “En ik heb het idee dat het niveau van de ploegen die op zaterdag speelden wel wat hoger is. De tegenstanders zijn conditioneel beter en er zitten ook betere voetballers tussen. Ploegen als DSVP, Oliveo en Zwarte Pijl zijn gewoon heel sterke ploegen. Daarnaast vind ik het persoonlijk jammer dat we niet in de Westlandse poule terecht zijn gekomen. Ik heb het idee dat we daar met onze strijdlust beter uit de verf zouden zijn gekomen.”
Ondanks de degradatie is Van Baalen niet al te zwaarmoedig. “We gaan die laatste drie wedstrijden het veld in om te winnen en hopen het komend seizoen in de vierde klasse een goede start te maken. We hebben nog steeds een jonge ploeg; ik ben met mijn vierentwintig jaar één van de ouderen. Er zit dus nog voldoende rek in de ploeg en we gaan ervoor om volgend jaar bovenin de vierde klasse mee te draaien.”