(Foto: Proteus-Eretes, de Paparazzi)
(Foto: Proteus-Eretes, de Paparazzi)

PEiL en PEiK verroeid op Delftse Schie

sport

DELFT - Op 29 en 30 april was het weer zover. Zoals ieder voorjaar organiseerde de Delftse Studenten Roeivereniging Proteus-Eretes één van de grootste competitiewedstrijden van Nederland, namelijk de PEiL (Proteus-Eretes in ‘t Lang) en PEiK (Proteus-Eretes in ‘t Kort). Studenten kwamen vanuit heel Nederland naar Delft om de 41ste editie van deze wedstrijd te verroeien op de Schie. 

Zaterdag gingen vanaf 8 uur de eerste boten het water op om richting de start van de PEiL bij de Doenbrug te roeien. De PEiL wordt verroeid over een afstand van 4,5 kilometer. Bij de PEiL mogen de deelnemende boten één voor één beginnen aan de wedstrijd. Telkens zit er dan een aantal seconden tussen. Doordat boten dicht achter elkaar starten, is het dus ook mogelijk om andere boten in te halen, wat zorgt voor extra spanning en motivatie. Afhankelijk van het type boot waarin een ploeg roeit, kan de PEiL zo’n 15 tot 25 minuten duren. Zo zijn er bijvoorbeeld ‘8+ boten’ (8 roeiers en een stuur), ‘4+ boten’ (4 roeiers en een stuur), ‘2 boten’ (2 roeiers zonder stuur) en skiff boten (1 roeier). Ook is er nog verschil tussen boord roeien (één riem, links of rechts) of scullen (twee riemen). In de gestuurde boten is het de taak van de stuur om ervoor te zorgen dat alle roeiers hetzelfde doen. Na elk wedstrijdblok werd er een prijsuitreiking gehouden waar de winnaars een zogenoemde ‘taart’ ontvangen; een soort medaille. Elke ploeg zong hier, samen met andere verenigingsleden, traditiegetrouw hun verenigingslied om de overwinning te vieren.
Na het roeien van deze lange afstand bleven veel deelnemers gezellig rondhangen op de vereniging. Daarnaast moest een groot aantal roeiers zich klaarstomen voor de PEiK; een afstand van 450 meter. Dit is een sprintafstand, die door veel boten in minder dan twee minuten geroeid kan worden. De meeste roeiers houden het droog tijdens roeiwedstrijden, maar een enkele keer gaat dit mis. Zo was er tijdens de PEiK een boot met twee roeiers die na de finish niet goed aan het opletten waren, waardoor ze tegen de Kruithuisbrug zijn aangevaren en zijn omgeslagen. Gelukkig gebeurde dit vlak bij het vlot, waardoor de roeiers snel naar de kant konden zwemmen en ongedeerd uit het water kwamen. Deze eerste dag van dit wedstrijdweekend werd zoals ieder jaar afgesloten met een groot feest op het terrein van Proteus Eretes.
Op zondag vonden er wederom drie blokken plaats van de PEiL. Na zes blokken van de PEiL en twee blokken van de PEiK, kwam de laatste boot met een mooie snoek over de finish en kon het weekend worden afgesloten. Door de snoek, wat betekent dat de riem verkeerd in het water terechtkomt en je hem daardoor kwijt kan raken, zorgde de laatste ploeg van de wedstrijd voor wat laatste vermaak voor de toeschouwers. Nadat ook zij veilig aanlegden, werd het weekend afgesloten en vertrokken roeiers en botenwagens weer allemaal richting huis.
In totaal zijn er in 444 boten van 26 verschillende verenigingen met daarin 2037 roeiers en stuurtjes het water opgegaan. De snelste tijd is gevaren door een heren 8+ van Proteus-Eretes en zij hebben er 15 minuten en 18 seconden over gedaan. Volgend jaar is er weer een nieuwe editie van de PEiL en PEiK te vinden op de Schie!