Op de Oude Langendijk bewegen voetgangers, fietsers en scooters zich door elkaar heen (Foto: Koos Bommelé)
Op de Oude Langendijk bewegen voetgangers, fietsers en scooters zich door elkaar heen (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

‘Veilige routes zijn in de binnenstad niet meer te vinden’

Algemeen

DELFT - Het ‘Rode Loper’-dossier blijft een lastige kwestie. Het uitgangspunt was om in de binnenstad een ruimte te creëren waar alle verkeersdeelnemers zich veilig en met gemak kunnen bewegen. Na de aanleg van de Rode Loper lijkt deze vorm van ‘shared space’ vooral ter hoogte van de Oude Langendijk nog niet erg succesvol. Bij diverse verkeersdeelnemers is het gevoel van veiligheid ver te zoeken. 

Door Cheyenne Toetenel

“Als oudere fietser heb ik, samen met veel andere mensen in de binnenstad, te kampen met de ellende van de vernieuwde Oude Langendijk”, zo begint de Delftse Loes Post haar verhaal. “Wat een gevaarlijke ongeorganiseerde chaos is de Oude Langendijk geworden! Een rode loper moest het zijn, van waterrand tot huizenkant, zonder stoep en zonder straat. Een boulevard voor de toeristen die vanaf de bussenplaats de stad in komen en dan gezellig kunnen gaan shoppen op de Oude Langendijk. Van alle kanten was al gewaarschuwd dat dit geen goed plan was. Toch moest deze wens van enkele ondernemers, die daar ondertussen alweer weg zijn, worden doorgezet. De oude situatie was ook niet de prettigste met overal geparkeerde fietsen en scooters, maar duidelijk was die wèl. Er was een stoepdeel, er was een straatdeel, en iedereen snapte de functies. En wat zie je nu? Straatbreed slenteren de bezoekers over het rode plaveisel. Nergens wordt duidelijk dat deze weg géén wandelgebied is. Ook flitsen aan alle kanten de fietsers om je heen. Berucht zijn de bezorgbikers die ook nog eens al rijdend hun bestemming opzoeken op hun smartphone.” Post stelt dat met name oudere fietsers gevaar lopen. “Als oudere probeer ik veilige fietsroutes te gebruiken. Helaas zijn die in de binnenstad niet meer te vinden. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van een gemeente die veiligheid hoog in haar vaandel heeft staan? Het is dan ook de hoogste tijd om maatregelen te nemen.”

Shared Space
Op de Rode Loper staat de voetganger in Delft op de eerste plaats. Fietsers, scooters en auto’s zijn te gast, wat wil zeggen dat zij hun snelheid en gedrag aan moeten passen aan de voetganger. In werkelijkheid lijkt niet iedereen zich zo aan die hiërarchie te houden. Vanuit de betrokken belangenverenigingen in de binnenstad klonk al eerder eenzelfde soort kritiek als Post nu uit: “Het uitgangspunt van een Shared Space is dat voetgangers en fietsers oogcontact hebben en daardoor goed kunnen opletten hoe ze zich verplaatsen in het gebied. Op de Oude Langendijk is het fietsverkeer echter in twee richtingen, waardoor veel verkeer van achteren komt. Voetgangers en fietsers komen daardoor sneller in gevaar vanwege onverwachte bewegingen.”

Historie
De Delftse Rode Loper kent een lange historie. Wat in 2014 begon met het uitgangspunt voor een verbetering van de entree van de historische binnenstad van Delft, werd later een dik dossier. Toen in 2017 de plannen voor het eerst gepresenteerd werden, was er al veel kritiek vanuit de belangenverenigingen. De jaren erna werden gekenmerkt door participatiebijeenkomsten, maar de betrokken bewoners kwamen er bij de presentatie van het herinrichtingsplan in 2021 achter dat hun aandachtspunten naar hun idee niet genoeg waren meegenomen. Het college zag dat anders. Uiteindelijk werd de Rode Loper toch een feit. Een ontwikkeling die nu nog steeds voor onvrede zorgt bij mensen die van het gebied gebruikmaken.

Bevindingen gemeente anno 2023
Een woordvoerder van de gemeente Delft geeft aan dat er inderdaad signalen zijn ontvangen dat de verkeerssituatie ter plaatse van de Oude Langendijk door sommige mensen als onveilig wordt ervaren. “De betreffende mensen die de Oude Langendijk als onveilig ervaren, geven aan dat het voor hen niet duidelijk is waar voetgangers kunnen wandelen en wat de aangewezen plek voor fietsers is. Daarnaast spreken zij ook hun zorg uit over bezorgers op e-bikes die te hard en roekeloos rijden.” De gemeente heeft opdracht gegeven om onderzoek te doen en de situatie goed in beeld te brengen. “In dat onderzoek wordt gekeken naar de verkeersveiligheid, naar de inrichting van de straat, naar het gedrag van voetgangers, fietsers en automobilisten en naar conflictsituaties. Op basis hiervan ontstaat een goed beeld en kunnen we bepalen of aanpassingen nodig zijn. De resultaten van het onderzoek delen we binnenkort met de belanghebbenden.”