Op zondagmiddag 7 mei wordt dominee Barbara Lamain tijdens een feestelijke dienst in de Nieuwe Kerk bevestigd als nieuwe predikant. (Foto: EvE)
Op zondagmiddag 7 mei wordt dominee Barbara Lamain tijdens een feestelijke dienst in de Nieuwe Kerk bevestigd als nieuwe predikant. (Foto: EvE) Foto:

“Dichtbij de mensen, op momenten van vreugde en verdriet”

Algemeen

DELFT - Op zondagmiddag 7 mei wordt dominee Barbara Lamain tijdens een feestelijke dienst in de Nieuwe Kerk bevestigd als nieuwe predikant van de Protestantse wijkgemeente Binnenstad-Vrijenban. “Ik geloof dat de boodschap van de Bijbel nog steeds relevant is, ook in deze tijd.”

Door Esdor van Elten 

Lamain. Dat klinkt Frans dat klopt ook, bevestigt Barbara Lamain desgevraagd: “Ik stam af van Franse Hugenoten die in 1695 als geloofsvluchteling naar Rotterdam kwamen.” Zelf komt Lamain uit het Gelderse Voorthuizen. Hoewel ze haar eigen geloof en haar historisch erfgoed altijd met zich meedroeg, was dominee worden niet vanzelfsprekend: “In de geloofstraditie waarin ik opgroeide, was dat voor mij als vrouw niet voor de hand liggend. Anders de Bijbel lezen, met een vertaalslag naar het heden, overtuigde mij ervan dat het wèl kon.”

Dicht bij de mensen
Barbara Lamain studeerde in eerste instantie geschiedenis en Bedrijfskunde en werkte als HR manager. “Ook een mooi vak, waarin je echt iets voor mensen kunt betekenen.” Zij deed later een deeltijdstudie Theologie en was op allerlei vlakken in de kerk actief. Dat toonde haar het pad naar de toekomst: “Ja, God kan je gebruiken op allerlei plekken, maar ik ontdekte dat het werk in de kerk mij veel meer vreugde gaf, en dat mijn talenten daar beter uitkomen.” Wat is dan het mooie van kerkenwerk? “Dat je heel dichtbij mensen kunt komen, ook op levensmomenten van vreugde en verdriet. En met die mensen samen deel mogen uitmaken van iets dat groter is dan jezelf. Het verhaal van God, en de gemeenschap. Dat maakt dit werk heel bijzonder.”

Door de verrassing heen
En zo kwam Lamain vierenhalf jaar geleden naar haar eerste ‘standplaats’, het dorpje ‘t Woudt. Niet de plek die ze verwacht had: “Ik had er zelfs nog nooit van gehoord. Maar God werkt door de verrassing heen.” ‘t Woudt mag dan klein zijn, het is een hechte en actieve gemeenschap en Lamain bracht er mooie jaren door. “Het was echt een gezegende tijd.” Ze gaat dan ook met enige weemoed weg, maar ziet er tegelijkertijd naar uit om in Delft actief te worden. De Protestantse Gemeente in Delft is niet nieuw voor haar: “Delft en ‘t Woudt zijn van oudsher met elkaar verbonden.” Toch wordt het anders in de ‘grote stad’, denkt ze: “Delft is enerverend. Echt een smeltkroes van mensen. Inwoners, studenten, toeristen, je hebt er allemaal mee te maken. Ik zie ook uit naar de samenwerking met andere kerken, gemeentes en organisaties.”

Hoopvol
Heeft de kerk nog wel een boodschap in deze tijd? “Jazeker. Het is onze taak om Gods boodschap te vertalen naar het nu. want daarin liggen de sleutels voor het leven van nu: de persoonlijke levensvragen van mensen, en ook de problemen als de klimaatcrisis en de toenemende polarisatie. Op de uitnodiging van de intrededienst staat de tekst: ‘Ga de weg van Gods liefde’. De Bijbel heeft het meest hoopvolle verhaal. Ik zie uit naar Delft!” De intrededienst in de Nieuwe Kerk begint om 15.00 uur.