Mike Verlaat (l) en Pieter Verhulst bij de twee Rippen piano's bij Clavis. (Foto: EvE)
Mike Verlaat (l) en Pieter Verhulst bij de twee Rippen piano's bij Clavis. (Foto: EvE) Foto:

Historische piano’s en vleugels In de Hoven, om te zien èn te spelen

Algemeen

DELFT - Niet iedereen weet dat Nederland ooit één van de grootste pianofabrieken ter wereld binnen haar grenzen had. Johan Rippen produceerde tussen 1930 en 1992 maar liefst 220.000 piano’s en vleugels. Sommigen werden iconisch. In mei opent een expositie in Winkelcentrum De Hoven Passage waar meerdere historische piano’s te zien, horen èn te bespelen zijn. 

‘Vleugels op Naaldhakken’ is het geesteskind van Pieter Verhulst. Pieter is gepensioneerd pianostemmer “Toen ik daarmee stopte begon ik me te verdiepen in de geschiedenis van de piano, en dan met name die van het merk Rippen”, vertelt hij. “Toen ontdekte ik dat er tientallen historische piano’s in de opslag stonden, en dat is natuurlijk eeuwig zonde.” Zo ontstond het idee van een expositie. Pieter werd daarbij geholpen door zijn ‘Rippenvriend’ Hans Paternotte en diens vrouw Klara, die het ontwerp en de inrichting bedacht. Maar Vleugels op Naaldhakken is méér dan dat: “We willen graag dat er ook iets mee gebeurt.” Daarbij denkt Pieter aan bijvoorbeeld openbare pianolessen, schoolexcursies, concerten en workshops. En ook de bezoeker die komt kijken mag best even de toetsen beroeren. “We zoeken nog vrijwilligers die het leuk vinden om mensen te vertellen over deze piano’s. Daarvoor hoef je geen pianist te zijn, maar een beetje affiniteit met piano’s en/of geschiedenis is wel handig.” Kijk op www.stichtingpianobouw.nl voor meer informatie.

Clavis Piano’s 
Wie In de Hoven komt luisteren of spelen ontdekt misschien de muzikant (weer) in zichzelf. “Maar we zijn geen winkel”, benadrukt Pieter. Gelukkig is er wel een goede pianowinkel in Delft: Clavis Piano’s aan de Kruisstraat. Clavis mag zich beroemen op twee historische Rippens in de winkel: de beroemde aluminium vleugel en een historisch exemplaar uit de jaren ‘50. “Het zijn wel echte blikvangers”, vertelt filiaalhouder Mike de Laat. “In ons Amsterdamse filiaal hebben we ook een historische aluminium Rippen staan.” Maar voor wie wellicht iets lager wil instappen heeft Clavis natuurlijk ook moderne en betaalbare piano’s. Niet alleen occasions in verschillende prijsklassen, maar uiteraard ook gloednieuwe instrumenten: piano’s, silent piano’s, digitale piano’s en vleugels. “Je kunt bij ons ook een instrument huren. De huurprijs hangt uiteraard af van de nieuwwaarde van de piano. De minimum huurtermijn is twaalf maanden, de maximale 60 maanden voor akoestische en 30 maanden voor digitale staande piano’s en vleugels. Uiteraard is een kortere looptijd ook mogelijk door verhoging van het maandbedrag. Na de huurperiode ben je eigenaar van het instrument.”

Pieter en Mike hopen in de toekomst meer samen te werken om zo het Delftse publiek warm te maken voor de piano: “Modern of historisch, het is een fantastisch instrument.” Meer weten over wat Clavis Piano’s biedt? Kijk op www.clavis.nl.